Sorin Oprescu, în vizită oficială în Israel
Primarul general, Sorin Oprescu, a avut la Ierusalim întrevederi cu preşedintele Shimon Peres şi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.
27 Martie 2014, 00:17
Primarul general, Sorin Oprescu, a avut la Ierusalim două întrevederi, în aceeaşi zi, cu preşedintele Shimon Peres, dimineaţa, şi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la sediul guvernului, după amiază, eveniment rar, mai ales că până acum doar primarul New Yorkului a avut onoarea să fie primit de premierul israelian.
La întrevedere a luat parte şi medicul personal şi totodată prieten al familiei Netanyahu, Zvica Bercovici, originar din România, care a asistat la venirea pe lume a copiilor premierului Netanyahu.
Primarul general, Sorin Oprescu, aflat în vizită oficială în Israel, a fost primit, miercuri, de preşedintele Shimon Peres, în semn de recunoaştere a eforturilor pe care primăria municipiului Bucureşti le-a făcut de-a lungul timpului pentru comunitatea evreiască din România.
"El este o legendă vie pentru foarte mulţi conducători responsabili de state, pentru înţelepciunea de care a dat şi dă dovadă şi pentru faptul că este un om temperat.
"Dacă mă întrebaţi pe mine, deşi sigur unii spun că nu au aceleaşi căi de înţelegere şi preşedintele şi primul ministru, eu v-aş spune sincer că impetuozitatea primului ministru poate că în anumite lucruri este temperată de către preşedinte, iar echilibrul ăsta nu face altceva decât să ducă la rezultatele care se văd: Israelul are o economie stabilă, cât de cât politica este stabilă - mă refer la ceea ce înseamnă parlament - şi nu există nici un fel de tulburări din astea, dacă vreţi, parte civică a lucrurilor", a declarat Sorin Oprescu.
"Sigur că sunt alte probleme, sigur că sunt poblemele legate de emigraţie, vorbea domnul prim-ministru despre ele, dar tot ce înseamnă parte de refugiaţi şi asta înţeleg că Israelul a întins o mână, în sensul bun, tocmai pentru a-i primi în lumea asta, care, la ora asta, este o lume uşor tulburată, chiar şi din punct de vedere medical, aşa că există multe păreri şi multe conflicte, încă, în zonă, ceea ce e păcat.
Pace se poate construi şi se pot rezolva toate lucrurile care par ireconciliabile. Eu nu cred că oamenii de stat din Israel depun eforturi de a concilia ireconciliabilul, pentru că nu pot să cred treaba asta, pentru că sunt tot oameni şi se pot înţelege cu ceilalţi oameni", a mai spus Sorin Oprescu.
"Templul Coral de la Bucureşti are o semnificaţie aparte"
La Ierusalim, premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus primarului Sorin Oprescu că îşi reaminteşte cu plăcere de vizita pe care a făcut-o la Templul Coral din Bucureşti, o sinagogă unică în lume, pe interiorul cupolei fiind trecute numele tuturor rabinilor importanţi.
Unul dintre cei care se găsesc acolo este Theodor Herzl, care, deşi în viaţă la data inaugurării, a fost inclus între cei mai importanţi lideri spirituali ai poporului evreu şi, de aceea, pentru israelieni Templul Coral de la Bucureşti are o semnificaţie aparte.
Sorin Oprescu: Am prezentat primului ministru exact ceea ce acum în urmă cu cinci ani de zile îmi spunea că şi-ar dori, în primul rând, pentru poporul lui şi după aceea, personalizând, pentru comunitatea evreiască din Bucureşti. I-am spus că am epuizat punctele pe care le-am promis că îi sprijin şi îi ajut şi îi ajut, în continuare, pentru că chiar îmi face plăcere să o fac, iar apropierea poporului român faţă de ei a fost, întotdeauna, constantă şi, în acelaşi timp, normală. Românii au trăit în pace cu evreii şi, sigur, excluzând o serie întreagă de derapaje, care de-a lungul istoriei au fost, ne-au marcat şi pe noi, continuăm să dezvoltăm relaţiile astea, pentru că, la urma urmei, sunt două naţii de oameni deştepţi care ştiu ce au de făcut. La fel şi politicienii, nu se deosebeşte cu nimic holul Knesset-ului cu holul parlamentului. Chiar îmi spunea, astăzi, un ministru - acum nu vă uitaţi că e aşa linişte în parlament, că sunt în vacanţă, dar şi ai noştri sunt în vacanţă, însă să nu fie permanentă vacanţa, că atunci e mai greu de aprobat legi.
Reporter: După vizita aceasta ce aţi dori, primul lucru, care s-ar putea face la Bucureşti?
Sorin Oprescu: O colaborare mai strânsă, aşa cum îmi doresc şi o gândire mai pusă în slujba, cu celeritate vreau să spun ,şi a românilor care se întorc - atenţie! - se întorc să muncească în Israel, iar părerile celor la care au fost angajaţi şi astea sunt foarte bune. Românii sunt şi oameni serioşi, îşi văd de treaba lor şi, cum vă spuneam, au convieţuit cu evreii în nişte dimensiuni din astea supercivilizate, deci nu văd nimic rău în asta.