Şomajul, "una din marile provocări ale României"
În recomandările publicate miercuri de executivul european sunt descrise drept satisfăcătoare rezultatele României în aplicarea programului convenit cu instituţiile internaţionale.
30 Mai 2012, 14:26
Comisia Europeană recomandă României mai multe eforturi pentru reformarea sectorului energetic şi restructurarea companiilor deţinute de stat.
În recomandările publicate miercuri de executivul European sunt descrise drept satisfăcătoare rezultatele României în aplicarea programului convenit cu instituţiile internaţionale.
România trebuie să continue aplicarea unei politici fiscale riguroase.
Comisia Europeană a publicat miercuri recomandări specifice pentru fiecare stat membru, pentru zona euro, precum şi analize cu privire la ţările aflate în procedura de deficit excesiv sau cele monitorizate din punct de vedere al riscurilor.
Sunt analizaţi indicatorii din cadrul ţintelor stabilite pentru anul 2020 şi din cadrul aşa numitului pact euro plus care conţine o listă de angajamente menite să sporească stabilitatea şi competivitatea ţărilor membre.
Unul dintre indicatorii analizaţi este şomajul, participarea la piaţa muncii rămânând, în opinia executivului European una din principalele provocări pentru România.
Pentru atingerea ratei de ocupare a forţei de muncă stabilite pentru 2020, şi anume o rată de ocupare de 70 de procente, unul din principalele obiective ale României ar trebui să fie implicarea mai mare pe piaţa muncii a tinerilor, femeilor, lucrătorilor în vârstă, persoanelor din mediul rural sau a celor din grupuri vulnerabile.
Abandonul şcolar a fost în 2011 "peste media europeană"
Noua lege a educaţiei, introduce reglementări în măsură să reducă abandonul, arată analiza, dar România nu are o strategie coerentă de prevenire a părăsirii timpurii a şcolii, iar informaţiile existente nu sunt folosite pentru aplicarea unor măsuri.
Toate programele existente în acest domeniu trebuie consolidate, recomandă Comisia, în vederea identificării unor măsuri prioritare care să beneficieze de finanţare adecvată şi care să se bazeze pe identificarea şi monitorizarea aplicată a grupurilor de risc.
Fondurile europene disponibile pentru reducrea abandonului şcolar nu au fost folosite sufficient.
Comisia arată şi că bugetul alocat educaţiei a scăzut considerabil în ultimii trei ani şi e unul din cele mai mici din Europa.
Noua lege a educaţiei are nevoie de alocări suplimentare de fonduri, insistă Comisia, fără ca acestea să afecteze angajamentele de disciplină bugetară.
Nivelul accesului la educaţie superioară e în creştere, dar rămâne unul din cele mai mici din Uniunea Europeană - e un alt avertisment.
Reforma învătământului superior este una ambiţioasă, una din provocări rămâne însă atragerea spre instituţiile de învăţământ superior a studenţilor din familiile sărace, în special din mediul rural.
Alinierea educaţiei la cerinţele de pe piaţa muncii este o altă recomandare a Comisiei.
Comisia salută legislaţia adoptată în domeniul asistenţei sociale şi strategia naţională pentru incluziunea romilor.
În domeniul energetic, recomandările menţionează că România este singurul stat membru care nu a transmis cel de-al doilea plan de eficienţă energetică.
În cadrul Pactului Euro Plus, angajamentele României privind creşterea competitivităţii şi a numărului de locuri de muncă sau a celor privind sustenabilitatea finanţelor publice au fost parţial implementate, arată analiza.