Şomajul în Spania atinge un nou record
Potrivit sondajului privind populaţia activă realizat de Institutul Naţional de Statistică din Spania cifra reală a şomajului este de cinci milioane de persoane.
03 Ianuarie 2012, 14:33
Spania îşi bate propriul record în materie de şomaj, având şi până acum cel mai scăzut procent de angajaţi dintre ţările UE.
Dificultăţile economice şi programele de austeritate au inhibat crearea unor noi locuri de muncă.
Şomajul în Spania a înregistrat un nou record, numărul total al persoanelor în căutarea unui loc de muncă fiind de 4.422.359 de persoane.
Per total, în anul 2011 şomajul a crescut cu aproape opt procente sau 322 de mii de persoane.
Cifra reală a şomajului este de cinci milioane de persoane - potrivit sondajului privind populaţia activă realizat de Institutul Naţional de Statistică, ce cuprinde şi persoanele care nu mai beneficiază de ajutor de şomaj şi nici nu sunt înscrise ca fiind în căutarea unui loc de muncă.
Pentru a reduce rata şomajului, guvernul pregăteşte o nouă reformă a pieţei muncii, care ar trebui să intre în vigoare în această primă perioadă a anului.
Pentru ca acest lucru să devină o realitate este nevoie de un acord între sindicate şi patronate, care se discută chiar în aceste zile.
Patronatele şi sindicatele vor trebui să cadă de acord asupra zilelor libere, care se vor modifica pentru a evita aşa-zisele "punţi", din cauza minivacanţelor din jurul zilei tuturor sfinţilor din 1 noiembrie, a zilei de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, şi a Sfintei Conception, celebrată la 8 decembrie, patronii se plâng că scade productivitatea.
Cele mai mari probleme sunt în acest moment salariile, pe care patronatul principal le vrea aproape îngheţate, sub formula creştere extrem de moderată, iar sindicatele doresc o majorare cu cel puţin un procent pe an.
Patronatele mai propun crearea legăturii dintre salarii şi productivitate, iar sindicatele doresc să clarifice datele privind productivitatea.
Presa spaniolă a identificat în decizia de îngheţarea a salariului minim pe economie un mesaj clar privind moderarea salariilor, care a fost motivată de situaţia economiei, stagnată în acest moment şi care trebuie ajutată să se recupereze.
Nici transformarea contractelor temporare în contracte pe durată nedeterminată pentru a da o stabilitate mai mare pe piaţa muncii sau salariile compensatorii la încheierea contractului de muncă nu au fost lămurite în discuţii anterioare între agenţii sociali, însă este de aşteptat ca aceste probleme să apară pe agendă.