Soluţii pentru românii afectaţi de restricţiile din Spania
Asociaţia Muncitorilor pe Cont Propriu din Spania informează că în luna septembrie, numărul persoanelor fizice autorizate a crescut cu aproximativ 1100 de persoane, cei mai mulţi fiind cetăţeni români.
20 Octombrie 2011, 16:21
Reactivarea restricţiilor pentru românii care muncesc în Spania a dus la creşterea numărului de străini care muncesc pe cont propriu, transmite joi Asociaţia Muncitorilor pe Cont Propriu (Asociación de Trabajadores Autonómos).
Potrivit datelor comunicate de asociaţie, în luna septembrie, numărul persoanelor fizice autorizate (PFA) a crescut cu aproximativ 1100 de persoane, cei mai mulţi fiind cetăţeni români.
Această creştere se datorează impunerii restricţilor pe piaţa muncii pentru români, începând cu 22 iulie, când a fost decisă obligativitatea unui permis pentru cei care doresc să fie angajaţi.
De la restricţii sunt excluşi românii care doresc să îşi deschidă o afacere sau care muncesc pe cont propriu, ca persoane fizice autorizate, plătind impozite mai mari în acest caz.
Asociaţia spaniolă mai arată că, pentru prima dată de la începutul crizei, a crescut numărul persoanelor fizice autorizate în domeniul construcţiilor.
Pe locul al doilea în topul străinilor întreprinzători sunt chinezii, care înregistrează, însă, o creştere mai mică, de doar 0,8%, în comparaţie cu românii, care sunt cu 2,1% decât în luna august.
Numărul total al străinilor care muncesc pe cont propriu este de 209.000.
Responsabilul departamentului de PFA străine, Guillermo Guerrero, a amintit joi că românii care doresc să muncească în Spania pe cont propriu nu sunt afectaţi de restricţiile impuse de guvern.
Sindicatele publică noutăţile privind situaţia românilor din Spania
Sindicatele spaniole publică noutăţile privind situaţia muncitorilor români în Spania în pliante bilingve.
Potrivit site-ului lacerca.com, sindicatul Comisiones Obreras (CCOO) a confecţionat pliante privind drepturile muncitorilor străini şi noua condiţie a muncitorilor români, care pentru a fi angajaţi au nevoie de permis de muncă.
Pliantele au fost traduse în limbile arabă şi română, pentru a putea fi citite de cât mai mulţi muncitori şi a putea fi înţelese de aceştia.
Site-ul citat aminteşte că străinii sunt unii dintre cei mai afectaţi de lipsa locurilor de muncă, au condiţii de muncă mai proaste, salarii mai mici, acceptă să lucreze la negru, suferă din cauza exploatării, iar românii sunt acum afectaţi de reactivarea restricţiilor.
Responsabilii sindicatului spun că este “fundamental ca muncitorii să îşi cunoască drepturile, iar grupurile cele mai vulnerabile au nevoie de instrumentele necesare în acest sens”.
Pliantele se găsesc atât la sediile sindicatului în regiunea Castilla La Mancha, dar şi pe site-ul www.castillalamancha.ccoo.es, la capitolul Migraciones/Publicaciones.