Socialiştii germani vot pentru negocieri de continuare a Marii Coaliţii
La congresul desfăşurat ieri, la Bonn socialiştii germani au votat în favoarea demarării negocierilor de continuare a Marii Coaliţii alături de cosevatori
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 22 Ianuarie 2018, 00:16
56% dintre delegaţii social democraţi au votat în favoarea demarării negocierilor cu blocul conservator în vederea formării unei alianţe de guvernare. Au fost mai mulţi decât anticipaseră anterior oponenţii unui guvern de mare coaliţie, dar mai puţini decât ar fi nevoie pentru un guvern cu adevărat stabil.
Într-un discurs care nu a însufleţit delegaţii, şeful social democraţilor germani, Martin Schulz, a făcut apel la partid să rămână unit, indiferent de rezultatul votului, subliniind însă că discuţiile preliminare cu blocul conservator privind formarea unei alianţe au fost un real succes pentru SPD, care îşi va putea onora cu brio promisiunile electorale.
"În pofida temerilor pe care le aveţi, vă cer să aveţi încredere" i-a îndemnat Schulz pe colegii săi. Potrivit acestuia, acordul preliminar de formare a executivului reprezintă manifestul unei Germanii europene conştientă de responsabilitatea ei pentru libertate, democraţie, coeziune şi solidaritate în Europa.
Liderul socialist a relatat de asemenea că sâmbătă ar fi avut o discuţie la telefon cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, care şi-a exprimat temerea că extrema dreaptă ar putea prelua puterea în Germania, dacă Parisul şi Berlinul nu apără idealurile europene. Momentul nu a fost prea bine primit de cei prezenţi în sală, numeroşi socialişti nefiind tocmai admiratorii lui Macron.
Pentru şeful SPD, Martin Schulz, congresul a fost un succes parţial, rezultatul negocierilor care vor începe în februarie fiind în continuare deschis oricărui deznodământ, cu atât mai mult dacă socialiştii nu vor obţine rediscutarea mai multor capitole din acordul preliminar, idee deja respinsă vehement de Angela Merkel.
Salvatorul liderului socialist a fost Andrea Nahles, şefa grupului parlamentar a SPD, care preţ de trei minute a susţinut un discurs fulminant. Nahles care a spus că nu se teme de alegeri anticipate şi-a întrebat colegii dacă partidul face cumva politică numai când deţine majoritatea absolută.
"Fir-ar să fie, acest lucru este o aberaţie" a afirmat doamna Nahles, acompaniată de un ropot de aplauze. Promiţând că SPD va negocia la sânge condiţiile de reeditare a Marii Coaliţii, Nahles aruncă mingea în tabăra conservatoare. Nici nu avea cum să evite acest lucru, pentru că puternicele filiale ale SPD din landurile Renania de Nord-Westfalia, Bavaria şi Hessa aşteaptă acum îmbunătăţirea condiţiilor de intrare la guvernare.
În replică, vicepreşedintele Uniunii Creştin Sociale din Bavaria, Dorothee Bär, s-a declarat consternată de rezultatul pe muchie de cuţit al congresului şi a spus că într-o atare situaţie, socialiştii nu sunt în măsură să ceară concesii suplimentare.
Rămâne, aşadar, de văzut ce vor face conservatorii în viitorul foarte apropiat. Dacă acceptă condiţiile SPD, şi-ar putea îndepărta şi mai mult electoratul tradiţional, iar în caz de alegeri anticipate nici unul dintre cele două partide să nu aibă cu adevărat motive de bucurie.