Soci se pregăteşte pentru Jocurile Olimpice de Iarnă
Pentru a deveni cu adevărat un oraş olimpic, staţiunea a trăit în ultimii 6 ani frenezia construcţiilor. S-au ridicat hoteluri şi blocuri, iar pârtiile au fost modernizate.
Articol de Mihaela Mihai, 06 Februarie 2014, 08:01
Mai e o zi până la începerea Jocurilor Olimpice de Iarnă, găzduite de staţiunea rusească Soci.
Flacăra Olimpică a ajuns miercuri în oraş, iar sportivii şi jurnaliştii veniţi din lumea întreagă au început să se cazeze.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a făcut din organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă la Soci un obiectiv personal.
O ocazie de a arăta o Rusie modernă, pregătită să găzduiască, în premieră, o Olimpiada de iarnă.
Staţiunea Soci, situată între malul Mării Negre şi poalele Munţilor Cauca, a fost multă vreme favorita elitei politice de la Moscova.
Pentru a deveni însă cu adevărat un oraş olimpic, staţiunea a trăit în ultimii şase ani frenezia construcţiilor.
S-au ridicat hoteluri şi blocuri, pârtiile au fost dotate cu echipamente moderne, iar guvernul a plătit pentru reţeaua de electricitate şi pentru calea ferat.
Olimpiada de la Soci are costuri enorme
Preşedintele Vladimir Putin a subliniat ieri eforturile depuse pentru organizare.
"Olimpiada de la Soci nu a schimbat doar aspectul oraşului devenit o staţiune şi mai frumoasă, dar va avea efecte pozitive în domeniul cultural şi al protecţiei mediului", a declarat Vladimir Putin.
Costurile sunt enorme, undeva pe la 50 de miliarde de dolari, făcând din Olimpiada de la Soci cea mai scumpă olimpiadă din istorie.
Într-un ghid către jurnalişti publicat lună trecută, organizaţia Human Rights Watch scrie că au fost angajaţi în construcţia satului olimpic şi a infrastructurii aproximativ 74.000 de muncitori, 16.000 imigranţi.
Organizaţia a adunat probe şi spune că mulţi dintre muncitori nu au platiţi sau au primit salariile cu o întârziere de câteva luni.
Pentru a face loc noilor construcţii au avut demolări, iar 2.000 de familii au fost expropiate, potrivit ghidului Human Rights Watch.
Familia Hristov este una dintre ele.
"Casa a fost pentru mine totul, am lucrat o viaţă întreagă pentru a o construi", povesteşte capul familiei. El locuieşte acum la bloc, într-un apartament.
În cele mai multe cazuri valoarea despăgubirilor acordate nu acoperă adevărata valoare a pierderilor.