Soarta organismelor modificate genetic, analizată la Bruxelles
Conferinţa europeană a regiunilor fără organisme modificate genetic analizează opţiunile pentru interzicerea acestor culturi în ţările europene.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 05 Septembrie 2012, 10:44
La Bruxelles are loc miercuri cea de-a şaptea conferinţă europeană a regiunilor fără organisme modificate genetic.
Conferinţa va analiza opţiunile pentru interzicerea acestor culturi în ţările europene, deficienţele care există încă la nivelul Agenţiei Europene de Securitate a Alimentelor în ceea ce înseamnă evaluarea riscurilor pe care le prezintă aceste organisme şi, nu în ultimul rând, viitoarea legislaţie privind seminţele şi importul de soia modificate genetic în condiţiile noii reforme a politicii agricole comune.
Organismele modificate genetic, pe scurt, GMO, pot fi plante sau animale ale căror caracteristici genetice au fost modificate în laborator pentru a le creşte rezistenţa la secetă, dăunători, erbicide puternice, salinitate, aciditatea crescută a solului sau la temperaturi scăzute.
Alteori, scopul modificării genetice este de a schimba proprietăţile nutritive ale unor culturi.
De exemplu, poate fi crescut conţinutul de proteine, de vitamine ori de acizi graşi al unor cereale.
Poate fi mărită concentraţia de lecitină din soia sau pot fi obţinute cereale fără gluten.
Majoritatea organismelor modificate genetic sunt cultivate în Statele Unite.
Opoziţie faţă de organismele modificate genetic
În Europa pot fi cultivate doar anumite tipuri de organisme modificate genetic, iar produsele care le conţin trebuie să aibă această informaţie pe etichetă.
Cei care se opun culturilor modificate genetic spun că ele sunt toxice şi că favorizează apariţia alergiilor, însă cercetările făcute până acum nu pot spune cu certitudine care sunt efectele consumului lor asupra sănătăţii umane.
De la prima conferinţă a regiunilor fără organisme modificate genetic, desfăşurată în urmă cu şapte ani la Berlin, această mişcare este din ce în ce mai puternică.
Reţeaua GMO - Free Europe grupează regiuni de toate nivelurile, de la comune şi colectivităţi locale, până la parcuri naturale şi chiar ţări.
În statele federale, precum Germania, Italia sau Spania, regiunile administrative au inclusiv putere legislativă şi deci pot interzice cultivarea acestor plante.
În prezent, Austria, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia şi România au interzis cel puţin un GMO, în timp ce în Italia sunt interzise total astfel de culturi.
În total, în Europa, 169 de regiuni administrative sunt declarate fără GMO.