Slovacia, nemulţumită de atitudinea Ungariei
Slovacia este nemulţumită că autorităţile de la Budapesta nu s-au consultat cu cele de la Bratislava în privinţa proiectului de lege privind dubla cetăţenie.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 21 Mai 2010, 16:16
Slovacia este nemulţumită că autorităţile de la Budapesta nu s-au consultat cu cele de la Bratislava în privinţa proiectului de lege privind dubla cetăţenie înaintat recent parlamentului ungar de partidul de centru-dreapta Fidesz.
Dacă va fi adoptată, noua lege va permite etnicilor maghiari din ţările vecine să solicite şi cetăţenia ungară.
Ambasadorul Slovaciei la Budapesta consideră că lipsa consultărilor în această chestiune contravine relaţiilor de bună vecinătate.
Ambasadorul slovac la Budapesta, Peter Weiss, a declarat într-o emisiune a postului public de televiziune din Ungaria că 10% dintre locuitorii Slovaciei sunt de etnie maghiară, iar acordarea cetăţeniei ungare ar însemna pentru ei incertitudine din punct de vedere juridic şi niciun fel de avantaje în plus.
Acesta a precizat că faptul că Ungaria nu s-a consultat cu Slovacia în privinţa planurilor legate de modificarea legislaţiei care vizează acordarea cetăţeniei ungare nu este în armonie nici cu relaţiile de bună vecinătate, nici cu normele internaţionale şi nici cu statutul de membrii ai Uniunii Europene al celor două ţări.
Un proiect de lege privind simplificarea procedurilor de acordare a cetăţeniei ungare etnicilor maghiari din ţările învecinate Ungariei a fost înaintat parlamentului ungar la începutul săptămânii de partidul de centru-dreapta Fidesz.
Potrivit proiectului descendenţii unor cetăţeni ungari sunt persoanele care pot face plauzibilă originea lor ungară, care cunosc limba maghiară şi nu au antecedente penale.
De asemenea, documentul mai stipulează că aceştia pot solicita individual cetăţenia ungară, cetăţenie care ar putea fi acordată în termen de trei luni.
Prevederile actului normativ ar urma să se aplice de anul viitor şi ar urma să elimine unele prevederi din actuala lege potrivit cărora solicitantul trebuie să aibă reşedinţa în Ungaria.