Situaţie incertă la Chişinău
Preşedintele a desemnat un prim-ministru - pe actualul premier, Iurie Leancă - însă nu este clar dacă acesta va obţine suficiente voturi în parlament.
Articol de Corneliu Rusnac, Radio Chişinău, 29 Ianuarie 2015, 14:05
Situaţie incertă la Chişinău, unde preşedintele a desemnat un prim-ministru - pe actualul premier, Iurie Leancă - însă nu este clar dacă acesta va obţine suficiente voturi în parlament.
Iurie Leancă a fost propus de Partidul Liberal Democrat.
PLDM a anunţat la sfârşitul săptămânii formarea unei coaliţii minoritare cu Partidul Democrat, aceasta urmând să fie sprijinită în parlament de Partidul Comuniştilor.
Liderul acestora însă nu îl doreşte premier pe Iurie Leancă, un diplomat de carieră numit prim-ministru în 2013.
Iurie Leancă este susţinut de PLDM şi de PD care deţin împreună 42 de locuri în parlament, din totalul celor 101.
Pentru a fi ales premier, el are nevoie însă de cel puţin 51 de voturi.
Iurie Leancă a declarat că va purta negocieri atât cu Partidul Comuniştilor, cât şi cu cel liberal pentru a-şi asigura voturile lipsă.
Comuniştii au anunţat însă din start că nu vor susţine un guvern condus de Iurie Leancă.
Liberalii nu au fost atât de categorici şi au precizat că vor lua o decizie în urma unor consultări suplimentare.
Mai mulţi analişti de la Chişinău consideră că şansele lui Iurie Leancă să obţină sprijinul parlamentului sunt minime.
Dacă şi liberalii vor refuza să susţinuă cabinetul pe care îl va propune actualul premier, preşedintele Nicolae Timofti va trebui să desemneze un alt candidat, care să fie acceptat şi de partidele din afara Alianţei PLDM-PD.
Lucrurile par să se complice în parlamentul de la Chişinău, după ce constituirea unei coaliţii majoritare între cele trei partide proeuropene, Liberal Democrat, Democrat şi Liberal a eşuat.
Liberalii i-au acuzat pe liberal-democraţi şi democraţi că au preferat o alianţă minoritară care să fie susţinută din umbră de comunişti, prejudiciind în felul acesta parcursul european al Republicii Moldova.
În replică, aceştia au subliniat că integrarea europeană rămâne obiectivul strategic al Republicii Moldova, obiectiv care însă pare a fi greu de atins fără o majoritate stabilă în legislativ.