Situaţia umanitară din Fâşia Gaza, discutată la reuniunea miniştrilor de externe din UE
Vorbind înaintea întrevederii, şeful diplomaţiei din Cipru a anunţat că ţara sa pregăteşte un al doilea transport maritim cu ajutoare, după ce un prim convoi a fost descărcat cu succes pe coasta palestiniană.
Articol de Bogdan Isopescu, 18 Martie 2024, 19:19
Situaţia umanitară din Fâşia Gaza este subiect de discuţie astăzi la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor de externe din Uniunea Europeană.
Vorbind înaintea întrevederii, şeful diplomaţiei din Cipru a anunţat că ţara sa pregăteşte un al doilea transport maritim cu ajutoare, după ce un prim convoi a fost descărcat cu succes pe coasta palestiniană.
Autorităţile cipriote spun totodată că pregătesc o întâlnire cu alte 40 de state pentru a vedea cum poate fi mărit ajutorul pe această cale de transport.
Primul transport maritim cu 200 de tone de ajutoare pentru Gaza a fost descărcat pe coastele palestiniene cu ajutorul unor barje și de aici au început operațiunile de distribuire a hranei către populație.
Nava a fost pusă la dispoziție de o asociație umanitară spaniolă, care s-a ocupat și de construcția un dig improvizat pe coasta regiunii, în condițiile în care aici nu se află niciun port.
În acest moment, o a doua navă cu alimente este așteptată să plece din portul cipriot Larnaca, iar autoritățile se gândesc deja să crească volumul transporturilor după succesul primei operațiuni.
Ministrul cipriot de externe, Konstantinos Kompos, declara înaintea Consiliului că pe 21 martie, în Cipru va avea loc o conferință unde vor fi prezente 40 de state de la nivel internațional, care vor să se alăture operațiunilor. Urgența o reprezintă găsirea finanțării pentru ajutoare, precum și a navelor care să facă aceste transporturi.
Un alt pas important pentru aceste operațiuni va fi docul plutitor pe care Statele Unite ale Americii intenționează să îl instaleze pe coastele Fâșiei Gaza.
Acesta ar putea facilita descărcarea rapidă și de pe vase mai mari. Ciprul este statul care a propus această soluție pentru a ajuta palestinienii, în condițiile în care Israelul limitează intrările terestre.
Ciprul a lucrat aproape singur timp de mai mult te luni pentru a operaționaliza coridorul umanitar maritim, dar în ultima lună, mai multe state de la nivel internațional s-au alăturat.
Între timp, ONU atrage atenţia că unul din doi locuitori din Fâşia Gaza se confruntă cu o situaţie alimentară catastrofală, mai ales în nordul enclavei, unde, în lipsa unor măsuri urgente, foametea se va instala în mai puţin de două luni.