Situaţia rămâne tensionată în Mali
În prezent sunt aproape 800 de militari francezi în Mali, dar numărul acestora va creşte progresiv până la 2.500.
Articol de Mihaela Mihai, 16 Ianuarie 2013, 14:49
Situaţia rămâne tensionată în Mali, ţară vest-africană şi fostă colonie franceză.
Combatanţii islamişti avansează dinspre nordul pe care îl controlează către capitala Bamako.
Astfel, Franţa, care are în prezent câteva sute de militari în zonă, dar şi câteva mii de civili, a anunţat o suplimentare a trupelor.
În prezent sunt aproape 800 de militari francezi în Mali, dar numărul acestora va creşte progresiv până la 2.500 - după cum a anunţat, marţi seara, preşedintele francez François Hollande.
Liderul de la Elysée a promis că la retragerea forţelor franceze din această ţară vest-africană trebuie să existe securitate, autorităţi legitime, un proces electoral şi să nu mai fie terorişti.
În opinia sa, intervenţia începută joia trecută, urmăreşte trei obiective: să pună capăt agresiunii teroriste, să securizeze capitala Bamako, unde trăiesc câteva mii de cetăţeni francezi, şi să permită ţării să-şi redobândească integritatea teritorială.
Reuters scrie, că, dacă, iniţial, intervenţia în Mali trebuia să fie de scurtă durată, acum nu mai este clar cât vor fi nevoite să stea în această ţară trupele franceze.
Ministrul francez al apărării îşi îndemna chiar marţi compatrioţii să se obişnuiască cu ideea că operaţiunea din Mali, desfăşurată alături de alte forţe africane, ar putea fi de durată, iar rezultatul ar putea influenţa rolul Parisului pe continentul african multe decenii de acum încolo.
În cel mai bun caz, Franţa va reuşi să salveze Mali din mâinile islamiştilor radicali.
Nu va fi uşor, avertizează Reuters
Mulţi dintre islamişti au luptat ca mercenari în Libia, iar după moartea fostului lider libian, colonelul Muammar Gaddafi, s-au retras în deşert cu imense stocuri de arme, dar şi cu vehicule care le conferă o mare mobilitate.
Dacă lucrurile merg rău în Mali, Franţa va fi acuzată de neo-colonialism într-un continent cu care intenţionează să-şi dezvolte comerţul pentru a-şi redobândi vitalitatea economică.
Fostă colonie franceză până în 1960, Mali este unul dintre cele mai sărace state de pe glob.
Cu toate acestea, se situează pe locul al treilea în Africa în ce priveşte producţia de aur.