Situaţia politică din România, discutată în PE
Ministrul de externe, Titus Corlăţean, consideră că dezbaterea de astăzi din PE nu se va finaliza printr-un document şi că în evoluţiile din Uniune, România îşi are locul ei.
Articol de Carmen Gavrilă, 12 Septembrie 2012, 08:04
Situaţia politică din România este dezbătută astăzi în Parlamentul European.
Discuţiile vor începe cu o prezentare a punctului de vedere al Consiliului Uniunii prin preşedinţia deţinută acum de Cipru, apoi fiecare grup politic îşi va exprima opinia.
Aflat la Strasbourg, ministrului roman de externe, Titus Corlăţean, spune că probabil unii europarlamentari îi vor pune întrebări comisarului pe justiţie Viviane Reding în legătură cu opiniile pe care şi le-a exprimat deja în această vară privind evoluţiile politice din România.
Europarlamentarul liberal Renate Weber consideră că, de fapt, nu există un aşa-numit "caz România", de vreme ce Curtea Constituţională a României nu a spus niciodată că procedura de demitere a preşedintelui ar fi fost neconstituţională.
Renate Weber a criticat-o pe comisarul Viviane Reding că nu a avut aceeaşi atitudine în cazul Ungariei şi a liderului său de dreapta, atunci când a fost vorba de suspiciuni de încălcări ale democraţiei.
"Când s-a pus problema Ungariei, doamna Reding a refuzat în permanenţă, categoric, de fiecare dată, să vină şi să aibă o poziţie. Când a fost vorba de România, a fost extrem de activă, deşi sunt ferm convinsă că ştia nici măcar nu jumătăţi de adevăruri, ci probabil sferturi de adevăruri", a spus Renate Weber.
Europarlamentarul liberal Renate Weber consideră că Viviane Reding este într-o campanie pentru a obţine postul de preşedinte al Comisiei Europene, acum ocupat de Jose Manuel Durao Barroso.
În schimb, europarlamentarul democrat liberal Cristian Preda spune că nu ştie de o asemenea intenţie a comisarului Reding şi că evaluările făcute de Comisia Europeană sunt mai severe decât cele privind Ungaria, iar autorităţile române ar trebui să ţină cont că Viviane Reding se ocupă de dosarul mecanismului de cooperare şi verificare impus pe justiţia din România.
"Din păcate, evaluările pe care le-a făcut Comisia în privinţa României sunt mult mai severe decât în privinţa Ungariei. Cred că e mai înţelept din partea oficialilor noştri să discute rezonabil şi civilizat cu doamna Reding, pentru că este principalul interlocutor", a declarat Cristian Preda.
Ministrul de externe, Titus Corlăţean, consideră că dezbaterea de astăzi din Parlamentul European nu se va finaliza printr-un document, o rezoluţie sau declaraţie oficială a Parlamentului şi că în evoluţiile din Uniune, România îşi are locul ei.
"Cei care fac poltică adevărată în Uniune, dincolo e jocurile politice care ţin de familiile politice diferite, PPE, socialişti, liberali, înţeleg foarte bine care este rolul şi greutatea României în aceste evoluţii politice", a spus ministrul român de externe.