Situația politică din Republica Moldova rămâne tensionată
Pe fundalul luptei de putere de la Chișinău liderul socialiștilor, pro-rusul Igor Dodon, o atacă virulent pe președinta Maia Sandu, dar și pe ambasadorii europeni acreditați.
Articol de Mariana Vasilache, Radio Chişinău, 27 Februarie 2021, 09:01
Situația politică din Republica Moldova rămâne tensionată în condițiile în care președinta Maia Sandu continuă să pledeze pentru alegeri anticipate și refuză să numească drept premier o persoană propusă de o majoritatea parlamentară coruptă.
Pe fundalul luptei de putere de la Chișinău liderul socialiștilor, pro-rusul Igor Dodon, o atacă virulent pe președinta Maia Sandu, dar și pe ambasadorii europeni acreditați la Chișinău.
Președinta Maia Sandu a anunțat că nu va demara consultările cu fracțiunile parlamentare și că nu va desemna candidatul susținut de o majoritate parlamentară coruptă. Ea a spus că este gata să meargă chiar la referendumul de destituire a sa din funcție.
Dacă până la 23 martie, când se împlinesc trei luni de la demisia guvernului Chicu, nu este învestit alt executiv, acest lucru ar putea servi drept temei pentru dizolvarea parlamentului, conform unor interpretări anterioare ale Curții Constituționale - a amintit președinta Maia Sandu.
Liderul socialist Igor Dodon a criticat-o din nou pe Maia Sandu, astăzi și mai dur, numind-o 'führer', dar și pe ambasadorii europeni acreditați la Chișinău.
Aceste atacuri descalificante sunt lansate de către PSRM pentru a-şi apăra alianța cu fugarul Ilan Şor - susține directorul executiv IPRE, Iulian Groza, fost viceministru al afacerilor externe.
Iulian Groza: Prin aceste atacuri descalificante liderul PSRM probabil încearcă să-şi apere alianța politică cu deputatul fugar Ilan Şor, implicat în fraudă bancară, condamnat în primă instanță şi care pe parcurs mai multor ani şi-a târguit impunitatea. Astfel de declaraţii şi astfel de ieşiri au mai fost. Cei care au recurs la astfel de ieşiri s-a observat că au fost în momente de disperare. Astăzi nu mai sunt tot atât de curajoși, pierzând toată încrederea susţinătorior săi.
Reporter: Atacurile la adresa ambasadorului Uniunii Europene au fost lansate pentru a distrage atenția de la manevrele nedemocratice și neconstituționale pe care le fac aceste partide pentru a-şi conserva puterea, după pierderea alegerilor prezidențiale de către Igor Dodon - atenționează, într-o notă de poziție, 96 de organizații, membre ale Platformei Naționale a Societății Civile.
Directorul executiv al organizației Transparency International, Lilia Carasciuc, una dintre semnatarele notei:
Lilia Carasciuc: Noi considerăm că are loc la moment nu doar o încercare de a închide gura diplomaţilor. Este vorba de o campanie concertată de pregătire a preluării puterii în Republica Moldova. Noi am văzut mai multe încercări de a se închide gura diplomaţilor, misiuna cărora este să ţină Republica Moldova în parcursul european, în construirea unui stat de drept bazat pe democraţie, supremaţia legii şi considerăm că acesta este un atac nu doar asupra unui ambasador foarte important, este un atac asupra democraţiei în Republica Moldova.
Reporter: Recent, socialiştii, cu cel mai numeros grup parlamentar, l-au atacat virulent pe ambasadorul european la Chișinău, Peter Michalko, după ce diplomatul a vorbită despre mai multe legi controversate adoptate de PRM alături de deputații apropiați controversatului om de afaceri, Ilan Şor.
Acuzat în dosarul privind deturnarea a circa un miliard de dolari din sistemul bancar, fugarul Ilan Şor a lansat la rândul său un val de acuzații dure la adresa ambasadorului, după ce acesta a calificat drept îngrijorător faptul că persoane implicate în frauda bancara decid în ceea ce privește formarea guvernului.
(RS)