Situaţia politică din Republica Moldova
Republica Moldova e condusă de un guvern interimar încă din decembrie anul trecut.
Articol de Cristina Popușoi, Radio Chișinău, 25 Februarie 2021, 06:51
În Republica Moldova, Curtea Constituțională a anulat decretul președintei Maia Sandu prin care a desemnat-o pe Natalia Gavriliță pentru funcția de premier și a obligat-o să consulte partidele parlamentare. Republica Moldova e condusă de un guvern interimar încă din decembrie anul trecut.
Pe de altă parte, președinta Maia Sandu a lăsat să se înțeleagă că nu va desemna un candidat propus de o majoritate parlamentară formată din deputați cu probleme de integritate. Ea pledează pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate, după cum relatează de la Radio Chișinău Cristina Păpușoi.
Reporter: Președinta Maia Sandu a declarat că în actualul Parlament de la Chișinău nu există 51 de deputați care să susțină lupta împotriva corupției și a spus că nu crede în intențiile deputaților de a susține un guvern care să scoată Republica Moldova din criză. Fără a vorbi exact despre viitoarele sale acțiuni, Maia Sandu a spus că nu se ține de funcție și că poporul e cel care va tranșa această situație.
Maia Sandu: Eu nu am să stau să mă uit cum frăția penalilor nu vrea să lase ţara din mână și semnează alianţe la fel de ușor cum și-a umplut propriile buzunare. Nu sunt prizonierul funcției, nu voi fi un presedinte comod pentru cei certați cu legea și interesul public. Nu avem dreptul să permitem recapturarea instituțiilor statului. Poporul este deținătorul real al puterii în stat și este cel care poate să tranșeze această situație. La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor şi al ţării.
Reporter: Decizia Curții Constituționale nu pare să fi perturbat prea mult planurile președintei Maia Sandu, pentru că ea a sugerat că își va menține poziția prin care dorește să înnoiască componența Parlamentului, opinează comentatorul Vlad Țurcanu.
Vlad Țurcanu: Ce avem în rezultatul deciziei Curții Constituționale e practic o adâncire și o perpetuare a crizei politice, în care cele două tabere se vor confrunta mai abitir decât în prezent, miza fiind foarte importantă.
Reporter: Președinta Maia Sandu şi-a demonstrat caracterul, fiind gata să meargă la confruntare directă, în timp ce oponenții politici vor declanșa numeroase atacuri împotriva șefului statului, consideră și comentatorul politic Anatol Țăranu.
Anatol Țăranu: Ei vor face posibilul ca să ridice un val cât mai înalt de acuzaţii la adresa preşedintelui că încalcă Constituţia. Sub paravanul acestui val de acuzaţii vor încerca să ascundă adevăratele interese /după/ care se ghidează în politică pe care o promovează. Aceste interese sunt interesele marilor /corupţi/ și oligarhi din Republica Moldova și ei vor face tot posibilul ca să tergiverseze procedura impeachmentului şi a referendumului. Ei vor încerca să evite această dezlegare a situaţiei.
Reporter: Deşi curtea a obligat părțile să reia consultările, Maia Sandu nu poate fi obligată să desemneze candidatul propus de Parlament, susține fostul judecător la Curtea Constituțională, profesorul Nicolae Osmochescu.
Nicolae Osmochescu: Curtea a obligat-o ca ea să purceadă la consultări cu facţiunile parlamentare şi să desemneze un premier. Eu cred că corect ar fi să procedeze la consultare, dar să desemneze un candidat pe care ea îl consideră necesar, pentru că curtea nu a obligat-o şi nu poate să o oblige /.../ a preşedintelui să desemneze un candidat sau altul şi nici nu o să propună de majoritate parlamentară.
Reporter: Potrivit expertului, dacă președintele va refuza din nou propunerea majorității, ar putea fi inițiată procedura de suspendare a Maiei Sandu.
Potrivit Constituției, președintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de către parlament cu votul a două treimi din deputați.
Codul electoral stabilește că pentru demiterea șefului statului la referendum trebuie să voteze mai mulți decât au votat pentru alegerea președintelui, ceea ce pare improbabil. Pentru alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte și-au dat votul aproape un milion de alegători.
(RS)