Situaţia ostaticilor turci din Irak preocupă NATO
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut personal eliberarea celor 49 de ostatici turci din Irak, diplomaţi şi personal de pază din Consulatul turc de la Mosul.
17 Iunie 2014, 01:15
Situaţia ostaticilor turci din Irak şi criza din această ţară continuă să preocupe Alianţa Nord-Atlantică, fapt reluat luni de secretarul general Anders Fogh Rasmussen, care a vizitat Turcia.
A fost o vizită de rămas bun înainte ca Rasmussen să-şi încheie mandatul la toamnă şi de pregătire a viitorului summit al Alianţei din septembrie.
Însă, secretarul general al NATO a discutat cu cei mai înalţi responsabili turci şi despre situaţia din regiune, marcată de criza din Irak şi despre cea din Siria.
După o reuniune de urgenţă organizată miercurea trecută la sediul NATO la cererea Turciei, luni, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut personal eliberarea celor 49 de ostatici turci din Irak, diplomaţi şi personal de pază din Consulatul turc de la Mosul.
Ei au fost răpiţi la începutul săptămânii trecute de grupul statului islamic în Irak şi Levant, care într-o ofensivă ce a surprins pe toată lumea a preluat controlul oraşelor Mosul şi Tikrit şi se îndreaptă spre capitala Bagdad.
Secretarul general al NATO a afirmat în conferinţa de presă cu ministrul turc de externe Ahmet Davuto?lu, că este vorba despre un act criminal ce nu poate fi justificat în niciun fel.
"Urmărim evoluţiile periculoase din Irak cu mare îngrijorare. Condamn atacul inacceptabil asupra Consulatului general al Turciei de la Mosul şi cer eliberarea imediată a personalului diplomatic şi a celui de pază. Vrem să vedem toţi ostaticii turci eliberaţi şi vrem să-i vedem în bună stare de sănătate", a declarat Anders Fogh Rasmussen.
El a dat asigurări că aliaţii din NATO vor continua consultările cu Turcia pe această temă.
Turcia mulţumeşte NATO pentru sprijin
Responsabilii de la Ankara poartă deja negocieri pentru a încerca eliberarea ostaticilor, despre care au spus că sunt într-o stare bună de sănătate.
Ei mai vizează însă eliberarea altor 31 de persoane, şoferi de TIR luaţi şi ei ostatici săptămâna trecută. Ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, i-a mulţumit secretarului general al NATO pentru sprijin şi pentru solidaritatea arătată cu cetăţenii turci răpiţi la Mosul, dar şi pentru desfăşurarea bateriilor de rachete Patriot în sudul ţării, pregătite să intercepteze eventuale atacuri dinspre Siria, aflată în plin război civil.
Şeful diplomaţiei de la Ankara a cerut aliaţilor o cooperare sporită şi a explicat că ţara sa, dar şi Alianţa Nord-Atlanitcă au acum în faţă serioase provocări într-o arie geografică vastă, de la Marea Mediterană şi până la Marea Neagră şi Marea Baltică.
De altfel, criza din regiune, din Siria şi, mai nou, din Irak, precum şi cea din Ucraina, au fost subiecte de discuţii ale secretarului general al NATO cu ministrul turc de externe, dar şi cu premierul Recep Tayyip Erdogan şi cu preşedintele Abdullah Gül.
Duminică, după o vizită în nord-estul Turciei, premierul Erdogan spunea că este îngrijorat de un posibil război între grupările rebele sunite şi forţele şiite din Irak.
Agenţia Reuters apreciază că o astfel de perspectivă ar fi îngrijorătoare pentru că Turcia, ţară membră NATO, ar rămâne astfel în faţa ofensivei islamiste în două puncte ale fronierei sale, atât cu Siria cât şi cu Irakul.
În context, este de amintit faptul că secretarul general al NATO spunea săptămâna trecută că nu vede niciun rol pe care Alianţa l-ar putea juca în Irak.