Situaţia este stabilă din punct de vedere energetic în Republica Moldova
În Republica Moldova situaţia este stabilă în ceea ce priveşte energia, chiar dacă Rusia nu mai livrează gaz în Transnistria din prima zi a acestui an.
Articol de Radio România Actualităţi, 03 Ianuarie 2025, 15:11
În Republica Moldova situaţia este stabilă în ceea ce priveşte energia, chiar dacă Rusia nu mai livrează gaz în Transnistria din prima zi a acestui an, deşi există un contract în vigoare. Autorităţile de la Chişinău au compensat cu electricitate cumpărată în special din România. Din cauză că facturile sunt mai mari, autorităţile vor acorda compensaţii la energia electrică.
Reporter: Mariana Vasilache (Radio Chişinău) - ”Compania de stat Energocom anunţă că a acoperit integral necesarul de energie electrică pentru data de 3 ianuarie. Pentru vineri este preconizată o creştere a consumului de energie electrică cu 10% faţă de ziua de joi, iar autorităţile susţin că au rezervat capacitatea necesară din România.
Astfel, pe lângă producţia locală de la centralele electrotermice din Chişinău şi Bălţi, din surse de energie regenerabilă locale, cea mai mare parte din curentul electric este achiziţionată din România prin contracte bilaterale, în special de la Nuclearelectrica şi de la bursa românească OPCOM. Până la sfârşitul anului trecut, cea mai mare parte din energia electrică era procurată de la centrala de la Cuciurgani, din regiunea separatistă transnistreană, la un preţ mai mic, aceasta fiind produsă din gaz rusesc, livrat până acum gratis pentru a întreţine regimul de la Tiraspol.
Pe acest fundal, preţurile la energie electrică s-au majorat vineri de aproape două ori în Republica Moldova. De asemenea, cresc facturile la căldură în cele mai mari oraşe, Chişinău şi Bălţi. În pofida obligaţiunilor contractuale, Gazprom a refuzat să livreze gaze prin conducta transbalcanică, după ce Ucraina a oprit tranzitul de gaze ruseşti pe teritoriul său din 1 ianuarie. Ministerul Energiei al Republicii Moldova susţine că există mai multe soluţii tehnice de aprovizionare cu gaze a regiunii transnistrene, însă Tiraspolul refuză să primească gaze de la Chişinău.”/editor Florin Lepadatu/