Situația din Ucraina, discutată la Adunarea Parlamentară a NATO
România este reprezentată la reuniune de o delegaţie condusă de deputatul Gabriel Vlase, care este şi vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a NATO.
22 Noiembrie 2014, 07:12
La Haga începe azi cea de-a 60-a Adunare Parlamentară a NATO.
Situaţia din Afganistan, combaterea terorismului, situaţia din Ucraina, Siria şi Irak - sunt doar câteva din punctele aflate pe agenda celei mai mari adunări interparlamentare din ultimii 10 ani.
România va fi reprezentată la această reuniune de o delegaţie condusă de deputatul Gabriel Vlase, care este şi vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a NATO.
Agenda delegaţiilor parlamentare din toate ţările membre NATO este foarte încărcată, explică şeful delegaţiei României, Gabriel Vlase.
"Principala temă care ne interesează astăzi este, aşa cum ştiţi, Ucraina.
"Suntem participanţi activi inclusiv în partea de executiv a NATO şi avem acea parte de cyber care practic se desfăşoară pe teritoriul ţării noastre, de protecţie împotriva atacurilor cibernetice şi probabil că zilele acestea, inclusiv luni, la plen, prin amendamentele care vor fi depuse, nu se vor decide chestiunile finale, dar fixăm pentru anul viitor nişte coordonate destul de clare în ceea ce priveşte şi implicarea noastră ca ţară, dar şi implicarea NATO ca alianţă în această problemă care sperăm noi că se va finaliza la anul în Ucraina", a menționat pentru Radio România deputatul român Gabriel Vlase, care este şi vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a NATO.
Relaţia cu Rusia este unul dintre cele mai importante subiecte având în vedere că preşedinţia Adunării va fi preluată de SUA pentru următorii doi ani.
Gabriel Vlase: "Principala decizie care s-a luat la Biroul Permanent de la Riga, în primăvară, prin acea suspendare a delegaţiei ruse din Adunare, acesta va fi unul din proiectele foarte importante, dacă vom reveni sau vom susţine în continuare această chestiune, un semnal foarte important pentru Duma Rusiei.
"Un alt semnal important al acestei reuniuni va fi preluarea de către SUA a conducerii Adunării.
"Nu pot să vă dezvălui numele- îl ştiu deja de ceva timp, este un prieten bun al României, pasionat de România şi de lucrurile simple din ţara noastră.
"Preluarea preşedinţiei de către SUA ca ţară, totuşi este cel mai important contributor la NATO şi din punct de vedere militar, şi din punct de vedere financiar, va fi un semnal destul de puternic pentru situaţia din Ucraina", a mai spus Gabriel Vlase, şeful delegaţiei care reprezintă România la Adunarea Parlamentară a NATO.
Lucrările încep azi, la Haga, şi se încheie luni, cu adunarea în plen.