Situaţia din Ucraina, discutată de miniştrii de externe NATO
La Bruxelles, miniştrii de externe din ţările membre NATO încep Reuniunea de Primăvară, la care situaţia din Ucraina este în prim plan.
01 Aprilie 2014, 17:25
La Bruxelles, miniştrii de externe din ţările membre NATO încep Reuniunea de Primăvară, la care situaţia din Ucraina este în prim plan.
La discuţii vor participa şi ministrul ucrainean de externe, Andrii Deşciţa, şi şefa dipolmaţiei europene, Catherine Ashton.
Miniştrii vor analiza situaţia din Ucraina şi din jurul acesteia, sprijinul NATO pentru Ucraina, ca şi implicaţiile pe termen lung ale crizei dintre Occident şi Rusia, pentru securitate euro-atlantică.
Între timp, Rusia şi-a retras o parte dintre militarii de la graniţa cu Ucraina, dar menţine presiune asupra Kievului, prin creşterea preţului la gazele naturale livrate ucrainenilor începând de astăzi.
Gaze mai scumpe pentru ucrainieni
Consiliul Federaţiei, Camera Superioară a Parlamentului Rus, a aprobat astăzi încetarea valabilităţii celor patru acorduri ruso-ucrainene referitoare la bazarea pe teritoriul Ucrainei, în Crimeea, a Flotei Ruse a Mării Negre, întrucât Crimeea este acum parte a Federaţiei Ruse.
Ieri, aceste legi au fost aprobate de Camera Inferioară, Duma de Stat.
După cum a precizat viceministrul de externe, Grigori Karasin, juridic, este vorba nu de rezilierea acestor acorduri, ci de încetarea valabilităţii lor, în conformitate cu Convenţia de la Viena din 1969.
Odată cu această măsură, Rusia anulează şi reducerea cu 100 de dolari a preţului la gaze pentru Ucraina, prevăzută în acordul din 2010.
Abrogarea acestuia justifică recuperarea de către Rusia a diferenţei de 11 miliarde de dolari de care Ucraina a beneficiat până acum - declara săptămâna trecută premierul rus, Dmitri Medvedev. În acutualele condiţii, de la 1 aprilie preţul gazelor ruseşti pentru Ucraina creşte la 385 de dolari - scrie astăzi cotidianul "Kommersant".
Această creştere se suprapune majorărilor introduse începând de astăzi de guvernul ucrainean, ca urmare a înţelegerilor preliminare cu FMI, respectiv, cu 29% pentru industrie şi 64% pentru instituţiile de stat.
Aducerea preţurilor la gaze în Ucraina la nivelul celor de piaţa presupune o creştere a acestora cu 120%, eşalonată pe patru ani.