Situaţia din Siria, în atenţia ONU şi Casei Albe
Negocierile între puterea şi opoziţia siriană continuă la Geneva, în timp ce Washingtonul caută noi căi de a exercita presiuni asupra regimului sirian.
Articol de Cătălin Gomboş, 15 Februarie 2014, 13:35
La Geneva este programată, astăzi, o nouă rundă de convorbiri între puterea şi opoziţia siriană însă, la aproape o săptămână de la reluarea lor, negocierile continuă să fie în impas.
La Washington, preşedintele american Barrack Obama a afirmat că se gândeşte cum poate exercita noi presiuni asupra regimului sirian, fără a oferi, însă, detalii.
Damascul vrea să se discute doar despre combaterea terorismului, în condiţiile în care autorizează sintagma de "terorişti" pentru a denumi toţi rebelii care i se opun.
Opoziţia, pe de altă parte, îşi doreşte formarea unui guvern de tranziţie şi plecarea tuturor luptătorilor străini din Siria: atât jihadiştii suniţi, care îi sprijină pe rebeli, cât şi militanţii siiţi ai Hezbolahului şi unor miliţii irakiene care luptă alături de forţele guvernamentale.
Războiul civil sirian a fost principalul subiect şi în discuţiile dintre preşedintele american Barrack Obama şi regele Abdulah al Iordaniei, ţară care are graniţă comună cu Siria şi a primit deja peste 600 de mii de refugiaţi.
Ambii lideri sprijină opoziţia şi rebeli moderaţi, însă sunt îngrijoraţi de prezenţa tot mai mare a jihadiştilor, atraşi în regiune de războiul civil.
Barrack Obama ia în calcul sporirea presiunilor asupra regimului sirian, însă nu este clar care ar fi acestea.
Surse de la Casa Albă au declarat că singura variantă exclusă de Washington este cea a trimiterii forţelor americane în Siria.
O posibilă varianţă ar fi înarmarea rebelilor sirieni, pentru a le oferi o poziţie mai bună în cadrul negocierilor de pace cu Damascul.