Situaţia din Republica Moldova
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cere mediere internaţională pentru rezolvarea disputei dintre guvernul format de noua majoritate parlamentară şi Partidul Democrat.
Articol de Florin Lepădatu, 10 Iunie 2019, 07:40
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon cere mediere internaţională pentru rezolvarea disputei dintre guvernul format de noua majoritate parlamentară şi Partidul Democrat, care se acuză reciproc de uzurparea puterii.
România a făcut apel la dialog şi la respectarea democraţiei şi a voinţei cetăţenilor exprimată prin vot, iar Uniunea Europeană s-a declarat gata să lucreze cu guvernul legitim de la Chişinău.
Rusia, la rândul ei spune că este extrem de important ca forţele care determină vectorul extern al dezvoltării Moldovei să exprime voinţa adevărată a poporului.
Între timp, prim-ministrul desemnat, Maia Sandu, a acuzat Partidul Democrat, care are de partea sa Curtea Constituţională, că blochează instituţiile publice.
Ea le-a cerut funcţionarilor publici şi angajaţilor instituţiilor de forţă să asigure transferul paşnic de putere, după ce şeful poliţiei a refuzat să recunoască autoritatea noului ministru de interne.
Victor Pogor transmite de la Radio Chişinău: "Noul guvern, condus de Maia Sandu, se va întruni astăzi în prima sa şedinţă care se va desfăşura la sediul legislativului şi la care se vor anunţa noi demiteri, după ce majoritatea parlamentară ACUM - PSRM a votat sâmbătă pentru demiterea şefului Serviciului de Informaţii şi Securitate şi al Centrului Naţional Anticorupţie.
Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim, din punct de vedere democratic, pe baza unui angajament reciproc faţă de reforme şi principiile fundamentale consacrate în acordul nostru de asociere, se arată într-o declaraţie comună a şefei Diplomaţiei europene, Federica Mogherini, şî a comisarului european pentru politica de vecinătate şi negociere de extindere, Johannes Hahn, făcută publică ieri.
Partidul Democrat, în frunte cu Vlad Plahotniuc, nu recunoaşte guvernul condus de Maia Sandu şi şi-a scos ieri susţinătorii în stradă, iar ulterior i-a rugat să păzească instituţiile statului.
Formaţiunea face referire la hotărârile Curţii Constituţionale care au invalidat deciziile majorităţii parlamentare, formată din deputaţii blocului ACUM şi cei socialişti.
Pe de altă parte, mai mulţi jurişti, inclusiv foştii judecători constituţionale, afirmă că magistraţii Curţii au interpretat eronat termenul de trei luni de la care preşedintele ţării poate dizolva Parlamentul şi l-au echivala cu 90 de zile.
Mai multe ONG-uri au condamnat deciziile Curţii Constituţionale şi au cerut demisia judecătorilor.
Duminică, de la prima oră, Curtea Constituţională a luat mai multe hotărâri în regim de urgenţă, inclusiv privind suspendarea din funcţia de preşedinte a lui Igor Dodon, înlocuirea lui temporară cu premierul în exerciţiu Pavel Filip şi dizolvarea actualului legislativ.
Ulterior, Pavel Filip a anunţat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie."
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a cerut de urgenţă opinia Comisiei de la Veneţia în legătură cu ultimele decizii din Republica Moldova, inclusiv condiţiile de dizolvare a Parlamentului.
Potrivit Radio Chişinău, Jagland a declarat că hotărârile recente ale Curţii Constituţionale sunt greu de înţeles şi par arbitrare faţă de textul Constituţiei şi de standardele dreptului internaţional.