Situaţia din Orientul Mijlociu, în atenţia summitului G8
Liderii celor mai puternice state, aşa numitul grup G8, reunite la Deauville, în Franţa, încearcă, începând de joi, să găsească soluţii adecvate şi durabile la problemele importante la nivel mondial.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 26 Mai 2011, 20:09
Liderii celor mai puternice state, aşa numitul grup G8, încearcă din nou, începând de joi, să găsească soluţii adecvate şi durabile la problemele importante la nivel mondial.
Reuniţi la Deauville, în Franţa, reprezentanţii la cel mai înalt nivel din Statele Unite, Canada, Rusia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Japonia şi Italia discută despre violenţele din lumea arabă, mai ales cele din Libia şi Siria, dar şi în ce fel economiile mari pot susţine tranziţiile spre democraţie în Egipt şi Tunisia.
Există însă şi chestiuni mult mai pragmatice pe agenda discuţiilor în G8, de exemplu, susţinerea comună a statelor din Uniunea Europeană pentru un candidat la şefia Fondului Monetar Internaţional.
Este vorba de reprezentanta Franţei, Christine Lagarde, ministru de finanţe în guvernul de la Paris.
Fără a transforma summit-ul de la Deauville într-unul al donatorilor, mai marii planetei ar urma să anunţe o serie de măsuri pentru sprijinirea tranziţiei în Tunisia şi Egipt.
Reuniunea la nivel înalt este de altfel consacrată sprijinului pentru ţările arabe care au ales calea libertăţii.
G8, parteneriat durabil cu Tunisia şi Egipt
Potrivit unui proiect de declaraţie, G8 doreşte să lanseze un parteneriat durabil cu Tunisia şi cu Egiptul.
Cele mai puternice state vor cere, totodată, Siriei să înceteze folosirea forţei şi a intimidării la adresa celor care protestează împotriva regimului de la Damasc şi să înceapă un dialog şi reforme fundamentale.
De asemenea, liderului libian Muammar Gaddafi i se va cere să înceteze violenţele şi să susţină găsirea unei soluţii politice care să ţină cont de voinţa poporului.
Cum din convorbirile liderilor din G8 nu lipseşte nici situaţia din Orientul Mijlociu, potrivit proiectului de declaraţie care ar urma să fie adoptată la Deauville, israelienii şi palestinienii sunt invitaţi fără întârziere la discuţii substanţiale, ştiut fiind că în septembrie, cu ocazia Adunării Generale a ONU, palestinineii vor să îşi proclame un stat independent, spre nemulţumirea Israelului.
Moralizarea internetului
Pentru prima dată la un summit G8 este luat în discuţie, la iniţiativa Parisului, şi subiectul unei moralizări a internetului.
Potrivit proiectului de declaraţie, grupul celor mai industrializate opt ţări ale lumii urmează să recunoască rolul guvernelor în dezvoltarea echilibrată a spaţiului virtual, alături de utilizatori şi de sectorul particular.
Este nevoie, se spune, de principii precum libertate, respectarea vieţii particulare, a propiretăţii intelectuale şi de cyber-securitate.
În fine, deşi nu figurează oficial pe agenda discuţiilor, europenii încearcă să facă un lobby puternic pentru susţinerea candidaturii doamnei Christine Lagarde pentru postul de diorector general al FMI.
Statele Unite, de pildă, deşi au spus că aşteaptă încheierea depunerii candidaturilor pe 10 iunie, au precizat că s-ar bucura ca femei foarte calificate şi experimentate să poată conduce o instituţie de talia FMI.