Situaţia din Libia, discutată la Roma
Criza umanitară din Libia şi blocajul situaţiei militare, la o lună şi jumătate de la iniţierea operaţiunii Organizaţiei Nord-Atlantice sunt joi în dezbaterea aşa-numitului grup de contact pentru Libia.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 05 Mai 2011, 15:21
La reuniunea de la Roma participă reprezentanţi ai peste 20 de ţări implicate în operaţiunea NATO, precum şi şapte organizaţii internaţionale, inclusiv Uniunea Africană.
La conferinţa de presă de la sediul ministerului de externe din Italia, la care au luat cuvântul secretarului de stat american Hillary Clinton şi ministrului italian de externe Franco Frattini, au participat peste 1.000 de jurnalişti.
"Între Italia şi SUA există o puternică prietenie, în privinţa unor confruntări importante, între care şi lupta împotriva terorismului", a subliniat, de mai multe ori, secretarul de stat american Hillary Clinton.
Şeful diplomaţiei de la Roma a confirmat implicarea italiană în toate misiunile internaţionale, în special Libia.
În privinţa situaţiei din Siria a cerut multiplicarea acţiunilor politice şi a apelurilor pentru sensibilizarea guvernului de la Damasc de a înceta violenţele şi pentru a se ajunge la un dialog.
Franco Fattini nu exclude posibile sancţiuni pentru Siria
Cei doi demnitari au subliniat importanţa protejării civililor din Libia.
Frattini a confirmat că nu se poate încă stabili un termen limită pentru încetarea conflictului, dar, cu cât se va întâmpla mai devreme, cu atât mai repede va demara etapa dialogului politic.
Hillary Clinton a precizat că "lupta împotriva terorismului şi a mişcării Al-Qaeda nu se încheie cu moartea lui Bin Laden".
"Trebuie să mărim eforturile noastre nu numai în Afganistan, ci în toată lumea. Cine ucide inocenţii, va fi judecat" - a mai declarat secretarul de stat american.
SUA vor continua să susţină democraţia în Pakistan, iar numărul militarilor americani în Afganistan va fi redus simţitor, până în 2014, când se preconizează că statul va fi capabil să ia decizii politice fără ajutor extern.
În sala în care se desfăşoară dezbaterile reuniunii grupului de contact pe tema Libiei sunt prezente delegaţiile a 22 de state, a 6 organizaţii internaţionale şi 8 observatori politici, ţara noastră fiind reprezentată de ambasadorul României în Italia, Răzvan Rusu.