Situaţia din Irak "nu este în primul rând o provocare militară"
Senatorul republican John McCain, unul dintre cei mai puternici critici ai preşedintelui Obama în materie de politică externă, spune că SUA ar trebuie să acţioneze urgent în Irak.
19 Iunie 2014, 03:20
Situaţia extrem de periculoasă din Irak ar putea reprezenta începutul unui război civil, căruia nu-i putem prevedea nici evoluţia şi nici consecinţele asupra regiunii - a avertizat şeful diplomaţiei saudite, în deschiderea unei reuniuni a Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI), la Jeddah.
El a acuzat politica guvernului de la Bagdad de excludere a sunniţilor pentru situaţia creeată în Irak.
Ministrul irakian de externe a spus reporterilor miercuri, după o întâlnire a miniştilor de externe din statele arabe, că loviturile aeriene solicitate sunt menite să distrugă moralul grupării jihadiste.
Turcia a emis un avertisment către cetăţenii săi, cărora le-a cerut să părăsească Irakul şi, în primul rând, zona Bagdadului, în perspectiva unei posibile bătălii pentru capitala irakiană.
Singura zonă relativ sigură este considerată a fi Kurdistanul irakian.
Gestionarea situaţiei "ar trebui încredinţată populaţiei"
Iranul, care susţine autorităţile de la Bagdad şi în geral partea şiită, a declarat că este împotriva oricărei intervenţii străine neconcertate în Irak.
Gestionarea situaţiei ar trebui încredinţată populaţiei şi guvernului din Irak - citează Agerpres, declaraţia unui responsabil iranian.
Pe de altă parte, însă, Iranul a condiţionat o eventuală cooperare cu SUA în Irak, de reuşita negocierilor de la Geneva în format 5+1, pentru dosarul nuclear al Iranului.
Existau presupuneri privind o asemenea posibilă cooperare, alimentată şi de scurta întâlnire pe care adjunctul secretarului de stat american, William Burns, a avut-o, luni, cu responsabili iranieni la Geneva.
Casa Albă a reacţionat imediat, şi a anunţat că nu întrevede alte discuţii în privinţa Irakului cu Iranul pe marginea negocierilor de la Geneva.
SUA cântăreşte opţiunile de reacţie
SUA au anunţat trimiterea în Golf a navei USS Mesa Verde, cu 550 de puşcaşi marini la bord, avioane-elicoptere Osprey, pentru o eventuală evacuare a ambasadei americane din Bagdad.
Preşedintele Barak Obama se întâlneşte cu lideri din Congres, pentru a discuta situaţia din Irak şi opţiunile de reacţie.
Liderul de la Casa Albă ia în calcul o serie de lovituri aeriene care să vizeze insurgenţii din Irak, cel mai probabil folosind drone - potrivit unui oficial american, citat de cotidianul "New York Times".
Ar fi vorba de operaţiuni antiteroriste similare celor din Yemen, o campanie care ar putea să dureze o perioadă îndelungată.
Una dintre principalele întrebări din acest moment este cum pot obţine SUA informaţii despre militanţii sunniţi, care sunt amestecaţi în rândul populaţiei civile, în oraşe din nordul Irakului.
Situaţia din Irak "nu este în primul rând o provocare militară"
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, spune că preşedintele încă analizează opţiunile pe care le are şi subliniază că situaţia din Irak nu este în primul rând o provocare militară.
Preşedintele Obama a condiţionat, de altfel, acordarea unui ajutor militar Irakului de eforturi de unificare din partea guvernului lui Nouri al-Maliki.
"Irakul are nevoie de ajutor pentru a opri înaintarea grupurilor extremiste şi a creşte capabilităţile forţelor de securitate irakiene, dar nu există nicio soluţie militară care să rezolve problemele Irakului în mod sustenabil", a spus Jay Carney.
Într-o audiere în Senatul american şi secretarul apărării, Chuck Hagel, a declarat miercuri că singura soluţie viabilă în Irak este una politică.
El a adăugat că Pentagonul a oferit mai multe opţiuni preşedintelui Obama, inclusiv cea a unor lovituri aeriene împotriva insurgenţilor.
"Trebuie să existe, însă, o motivaţie pentru asta, trebuie să existe un obiectiv, să ajute la eforturile către o soluţie politică", a declarat Chuck Hage
Forţa militară a SUA "trebuie utilizată responsabil şi eficient"
Martin Dempsey, şeful Statului Major al Armatei Americane, a atras atenţia că ar putea exista complicaţii dacă se va recurge la lovituri aeriene.
"Ceea ce aş recomandă este ca oricând recurgem la forţa militară a SUA să o folosim pentru acele lucruri care sunt în interesul nostru naţional, s-o utilizăm în mod responsabil şi eficient.
Când am pregătit opţiunile pentru preşedinte acesta a fost standardul pe care l-am folosit. Forţele de acolo sunt foarte mult amestecate. Nu este la fel de uşor ca atunci când te uiţi pe telefon la un video cu un convoi şi îl loveşti imediat", a afirmat Martin Dempsey.
Înainte de întâlnirea cu Barak Obama, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, a spus că aşteaptă o strategie coerentă din partea liderului de la Casa Albă pentru a opri răspândirea terorismului în Irak şi în regiune.
Boehner nu a spus şi ce doreşte concret să facă adminsitraţia americană.
SUA "trebuie să acţioneze urgent în Irak"
Senatorul republican John McCain, pe de altă parte, unul dintre cei mai vocali critici ai preşedintelui Obama în materie de politică externă, spune că SUA ar trebuie să acţioneze urgent în Irak.
"Cu fiecare zi care trece violenţele sectare sporesc, creşte succesul insurgenţilor. Există vreo opţiune bună până acum în legătură cu Irakul? Nu, nu există. Dar cea mai proastă opţiune este să nu facem nimic.
Cu cât mai mult aşteptăm să lansăm unele lovituri aeriene la adresa unor ţinte pe care le putem identifica, pe cât de greu este asta, oamenii puţini pe care îi avem pe teren, cu atât mai mult trimitem un anumit semnal", este de părere John McCain.