Situația din Grecia: Acţiunile băncilor europene, declinuri semnificative
Cancelarul german Angela Merkel a anunţat astăzi că este dispusă să reia discuţiile cu premierul elen, Alexis Tsipras.
Articol de Radiojurnal, 29 Iunie 2015, 19:18
Cancelarul german Angela Merkel a pledat pentru un compromis privind rămânerea Greciei în zona euro.
Despre reacţiile oficialilor europeni, corespondentul noastră la Bruxelles, Cerasela Rădulescu.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, i-a îndemnat pe greci să voteze 'da' la referendum, 'da' pentru propunerile de reformă ale Comisiei Europene.
Juncker spune că planul propus guvernului grec nu reprezintă un ultimatum sau un şantaj.
De fapt, mai mulţi oficiali europeni, printre care şi preşedintele parlamentului, Martin Schultz, dar şi cancelarul german, Angela Merkel, declarau astăzi că referendumul de duminică din Grecia va fi despre rămânerea ţării în zona euro, lucru contrazis de autorităţile de la Atena care susţin că vor întreba poporul elen despre propunerile creditorilor.
Cred că este drept ca poporul să fie consultat, a spus domnul Schultz, că a vorbit cu premierul Tsipras la telefon astăzi. Martin Schultz a pledat pentru rămânerea Greciei în zona euro.
"Dacă euro eşuează, Europa eşuează", a declarat la rândul său cancelarul Angela Merkel, în faţa reprezentanţilor partidului său conservator la Berlin, în prima declaraţie publică după eşecul negocierilor de la Bruxelles.
Angela Merkel a pledat pentru un compromis şi s-a declarat dispusă să reia discuţiile cu premierul elen.
Situaţia din Grecia, efecte neînsemnate asupra economiei Ungariei
În Ungaria, autorităţile ungare afirmă că situaţia din Grecia are efecte neînsemnate asupra economiei ţării.
De la Budapesta transmite corespondentul nostru Emil Groza.
Ministrul ungar al economiei, Mihaly Varga, a declarat că în Ungaria nu sunt prezente bănci din Grecia, spre deosebire de Bulgaria sau Serbia, iar în plus volumul schimburilor comerciale este unul scăzut.
Mihaly Varga a afirmat că trebuie luate în considerare însă anumite efecte legate de cursul de schimb al monedei naţionale ungare şi randamentele titlurilor de stat, dar în opinia sa pe pieţele internaţionale au fost luate deja în calcul, în ultimele săptămâni, posibilele evoluţii ale situaţiei din Grecia.
Ministrul ungar al economiei a mai spus că guvernul de la Budapesta urmăreşte situaţia şi va lua măsurile necesare în cazul în care vor fi constatate schimbări semnificative.
Mihaly Varga a adăugat că în ceea ce priveşte turismul nu sunt observate efectele crizei, Grecia fiind o destinaţie preferată de multe familii din Ungaria, dar o limitare semnificativă a retragerilor de numerar sau a tranzacţiilor financiare ar speria turiştii ungari deoarece nimeni nu dore?te să călătorească într-o ţară în care sunt în vigoare anumite restricţii.
În Spania bursa a suferit o scădere de 5%
Acţiunile băncilor europene înregistrează astăzi declinuri semnificative, după ce Grecia a impus restricţii asupra mişcărilor de capital.
De la Madrid, corespondentul nostru, Annamaria Damian, transmite.
Convocată de premierul Mariano Rajoy, Comisia economică a Guvernului a dezbătut astăzi situaţia pe care Grecia a creat-o în Zona Euro, cu decizia de închidere a băncilor şi mai ales cu anunţul privind organizarea unui referendum.
Concluzia executivului este că Spania poate face faţă fără probleme acestei crize, dar ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, avertizează că aceste consecinţe ale hotărârilor Guvernului de la Atena sunt suportate în primul rând de populaţie.
"Deciziile unui guvern au consecinţe mai ales când eşti membru al unui club care este Zona Euro. Aceste consecinţe sunt suportate acum de populaţia din Grecia. Băncile spaniole nu au probleme, iar Spania a redus deficitul public şi creşte într-un ritm dublu faţă de restul Zonei Euro. Nimeni nu îşi doreşte ca Grecia să părăsească acest club", a reiterat De Guindos, care a mai precizat că Spania doreşte menţinerea dialogului, că reclamă Greciei să îşi respecte angajamentele şi că în niciun caz nu se ia în calcul o posibilă ştergere a datoriilor acestei ţări.