Situația din Bulgaria în contextul pandemiei
Statul va achiziționa pentru nevoile bucătăriilor sociale producția nevândută în urma închiderii piețelor agricole.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 15 Aprilie 2020, 07:15
Două treimi din cazuri sunt la Sofia, 29 din cei 209 se află secții cu terapie intensivă. Decesele au ajuns la 35, din care marea majoritate persoane în vârstă cu boli cronice foarte grave.
Testarea populației orașului Bansko a demonstrat că 8% au trecut prin boală cu simptome ușoare. Președintele Rumen Radev a apreciat pozitiv măsurile Statului Major anticriză, dar a criticat declarațiile alarmiste cu care este terorizată populația de la cel mai înalt nivel despre ”iadul pe pământ, umplerea remorcilor și venirea camioanelor frigorifice”.
El a cerut adoptarea concomitent cu măsurile sanitare a unor măsuri economico-sociale rapide, accesibile și gratuite. Parlamentul a respins propunerea opoziție prin revenirea la controlul parlamentar de vineri.
Au fost aprobate noi măsuri pentru atenuarea efectelor crizei. Băncile vor acorda liber-profesioniștilor credite cu dobândă mică până la echivalentul a 2250 de euro. Statul va achiziționa pentru nevoile bucătăriilor sociale producția nevândută în urma închiderii piețelor agricole.
Prin lege, hipermarketurile au fost obligate să asigure spații comerciale mult mai mari pentru fructe și legume produse în rază de 200 de km de la orașul respectiv. Brânza și cașcavalul oferit trebuie să fie produse din lapte bulgăresc.
Într-o poziție comună, asociațiile verigilor comerciale a avertizat ”în Bulgaria nu există suficient lapte pentru nevoile pieței interne. 5,5 miliarde euro din fondurile europene destinate agriculturii au ajuns în câteva buzunare, fără a contribui la dezvoltarea producției alimentare. Noile reguli contravin legislației bulgare și europene și vor impulsiona corupția”.
Este criticat și regulamentul pentru ajutorarea familiilor sărace. Accesul la ajutorul în valoare de 180 de euro pentru familii cu doi șomeri este condiționat de intrare în concediu neplătit, înscrierea copiilor la grădiniță sau școală și venitul pe o persoană sub 300 de euro.