Situația clădirilor cu risc seismic din Chișinău
O bună parte din blocurile de locuințe din municipiul Chișinău nu ar putea rezista unui cutremur puternic, precum a fost cel din 1977.
Articol de Ina Guţu, Radio Chişinău, 26 Septembrie 2016, 16:21
O bună parte din blocurile de locuințe din municipiul Chișinău nu ar putea rezista unui cutremur puternic, precum a fost cel din 1977. Specialiștii își argumentează opiniile prin faptul că multe dintre clădiri au fost construite acum 50 sau chiar o sută de ani și ar putea să nu mai reziste unui cutremur de proporții. Deși mișcările tectonice nu pot fi prezise, seismologii spun că Republica Moldova se află într-o zonă cu activitate seismică sporită. Din acest motiv, realizarea unor lucrări de inventariere și consolidare a clădirilor nesigure devine o necesitate imperioasă. Cu mai multe detalii Ina Guțu.
Riscul producerii unor cutremure de diferite intensități este permanent în Republica Moldova, întrucât se află într-o regiune cu activitate seismică sporită, a declarat directorul Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe al Moldovei, Vasile Alcaz.
El a menționat că inventarierea și elaborarea unei hărți în care să fie incluse clădirile cu risc de prăbușire sau afectare, iar mai apoi realizarea unor lucrări de consolidare, este imperios necesară.
Vasile Alcaz ”Circa 85 de clădiri din Chișinău sunt clădiri cu 1, 2 etaje, jumătate dintre care având vârsta de circa 50-100 de ani, sunt uzate fizic. 43 dintre ele sunt construite din lut sau piatră spartă, adică nu sunt seismo-rezistente. Că vor fi deteriorări serioase în astfel de clădiri, fără îndoială”
În municipiul Chișinău, chiar dacă unele clădiri au fost construite după anii 60 ai secolului, când au fost introduse normele de siguranță seismică, inclusiv cele care se aplică acum, continue să existe mai multe riscuri. Modificările efectuate în apartamente de proprietarii, fără autorizarea Inspecției de Stat în Construcții pot afecta rezistența generală a clădirii, susține ministrul adjunct al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatolie Zolotcov.
Seismologii menționează însă că pagubele provocate de un potențial cutremur de peste 7 pe Richter, ar depăși cu mult fondurile necesare pentru realizarea unor lucrări de inventariere și consolidare a clădirilor nesigure.