Sistemul de informații Schengen a fost îmbunătăţit
Reprezentanții Comisiei Europene anunță că sistemul informațional al Spațiului Schengen a fost îmbunătățit și că noua platformă este operațională de marţi. SIS este cel mai mare sistem informațional din Europa în securitatea și managementul frontierelor. Acesta oferă informații diverse, de la persoane dispărute sau care intră în Uniunea Europeană, până la bunuri furate. Noua variantă aduce îmbunătățiri și include alerte pentru eventuale acte de terorism, riscuri de răpiri sau alte infracțiuni și violențe.
Articol de Bogdan Isopescu, 07 Martie 2023, 21:50
Oficialii Comisiei spun că noua variantă a sistemului informațional Schengen SIS, pe scurt, este baza celui mai avansat sistem pentru managementul frontierelor la nivel mondial. Acesta face parte dintr-un sistem mai larg de platforme, precum cel care vizează intrările și ieșirile din spațiul comunitar sau sistemul informațional privind călătoriile și autorizațiile din Uniune, toate acestea fiind interoperabile. Anitta Hipper, purtător de cuvânt pe probleme de securitate internă.
Anitta Hipper: Această modernizare va crește securitatea Uniunii Europene și aduce categorii noi de alerte. Spre exemplu, alerte în legătură cu posibile infracțiuni și acte de terorism, alerte despre interdicții la graniță sau alerte pentru protejarea unor categorii vulnerabile, inclusiv posibile răpiri de copii.
Spre exemplu, au fost adăugate instrumente noi pentru a identifica persoane și pentru a întări capacitatea de control la graniță. Pe lângă fotografii și amprente digitale, sistemul va include amprente ale palmei sau diverse tipuri de probe ADN. Ca instrumente de combatere a terorismului au fost incluse mai multe tipuri de alerte care vor direcționa informațiile către autorități. Aici vor fi incluse și diverse documente sau date despre mașinile utilizate.
De asemenea, autoritățile vor putea opera alerte în cazul persoanelor dispărute sau pentru protejarea anumitor categorii vulnerabile, cum ar fi cazul unui pericol crescut pentru răpiri de copii sau persoane ce pot fi ținta unui act terorist, al traficului uman sau alte infracțiuni și violențe. Toate deciziile statelor membre, în legătură cu persoanele venite din afara uniunii, vor fi incluse în acest sistem interoperabil, astfel că vor putea fi luate decizii unitare de către toate statele comunitare.