Sistem antirachetă comun ruso-american
Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow a declarat că Alianţa speră în activarea dialogului cu Rusia în problema scutului antirachetă.
01 Aprilie 2013, 14:26
Statele Unite propun Rusiei un sistem antirachetă comun, care să apere teritoriile NATO şi ale Rusiei.
E vorba despre un sistem cu grad de integrare ridicat, care să asigure schimbul de informaţii în flux continuu.
Nu ar fi vorba însă de un sistem unic, ci de unul format din două sisteme separate, cu două centre de comandă separate.
Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, aflat zile trecute la Moscova, a declarat, într-un interviu, că Alianţa speră în activarea dialogului cu Rusia în problema scutului antirachetă.
E analizată şi posibilitatea desfăşurării unor interceptoare destinate fazei a 3-a a scutului nu doar în Polonia, ci şi în România.
Deblocarea consultărilor pe tema scutului antirachetă a devenit posibilă după renunţarea oficială de către SUA la realizarea celei de-a patra faze a acesteia din Europa, cea care a provocat cele mai puternice obiecţii din partea Rusiei.
Alexander Vershbow a discutat problematica antirachetă cu oficiali ruşi din cadrul Ministerului de Externe, al Apărării şi ai Administraţiei prezindenţiale.
"Grad superior de integrare" a două sisteme
Într-un interviu publicat astăzi de cotidianul "Kommersant" el a precizat că NATO discută nu despre modificarea scuturilor NATO şi Rusiei, ci despre un grad superior de integrare a două sisteme şi structuri de comandă care funcţionează separat.
În acest scop, NATO propune înfiinţarea a două centre care să asigure un schimb non-stop de informaţii, planificarea comună şi coordonarea operaţiunilor, dar, a subliniat Versbow, NATO şi Rusia vor răspunde fiecare separat de apărarea propriilor lor teritorii.
Aceste propuneri nu sunt noi, fiind respinse la vremea respectivă de Rusia ca insuficiente, după ce NATO a respins ideea Moscovei a unui scut comun.
Secretarul general adjunct al Alianţei a confirmat că SUA au renunţat definitiv la faza a patra a scutului antirachetă, subliniind totodată că primele trei faze vor fi realizate conform planului, faza a doua presupunând desfăşurarea interceptoarelor în România, iar faza a treia în Polonia.
Alexander Vershbow a menţionat că, în noile condiţii, interceptoarele americane de tip SM-3 Block 2A, destinate fazei a treia, vor fi desfăşurate nu doar în Polonia, ci posibil şi în România.
Săptămâna trecută, Moscova şi Washington au convenit reluarea, în următoarele săptămâni, a consultărilor pe tema scutului antirachetă, la nivelul miniştrilor adjuncţi ai apărării.