Siria "se află într-un punct critic"
Emisarul special al ONU în Siria Kofi Annan i-a cerut preşedintelui Bashar al Assad măsuri urgente pentru stoparea violenţelor. Ciocnirile au continuat în mai multe oraşe siriene în cursul nopţii şi dimineţii.
Articol de Beatrice Brăileanu, 30 Mai 2012, 11:41
În oraşul Homs şi în suburbiile Damascului au avut loc noi ciocniri peste noapte şi în cursul dimineţii, informează BBC.
Violenţele continuă la o zi după ce emisarul special al ONU în Siria, Kofi Annan, i-a transmis preşedintelui Bashar al Assad că ţara se află într-un punct critic, în urma uciderii a peste 100 de civili în oraşul Houla, săptămâna trecută.
Preşedintele sirian continuă să dea vina pe bande de terorişti înarmate, susţinute de forţe străine.
La discuţiile de la Damasc, Kofi Annan a subliniat că armata siriană şi toate miliţiile care o susţin trebuie să înceteze toate operaţiunile militare şi l-a îndemnat pe preşedintele Bashar al Assad să adopte măsuri imediate şi curajoase ca să implementeze planul de pace format din şase puncte.
"La întâlnirea mea cu preşedintele Assad i-am transmis în mod deschis, că sirienii provoacă îngrijorări în comunitatea internaţională în legătură cu violenţele din Siria, inclusiv evenimentele teribile din Houla.
"Consiliul de Securitate s-a exprimat clar că este necesar ca aceste asasinate să fie investigate iar cei responsabili să fie traşi la răspundere", a precizat Kofi Annan.
Video:Diplomaţii sirieni au fost expulzaţi din mai multe ţări în urma masacrului de la Houla. Sursa: Reuters
Statele Unite ale Americii, Franţa, Australia, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Canada, Olanda şi Elveţia au luat toate măsurile, de luni, pentru a expulza diplomaţii sirieni datorită masacrului din Houla.
Ministerul român de externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Siriei la Bucureşti. MAE a condamnat violenţele comise în localitatea Houla şi a făcut apel la regimul sirian să înceteze de urgenţă orice formă de violenţă, cerând punerea în aplicare a planului emisarului Kofi Annan.
Victimele unei "execuţii sumare"
Pe 26 mai, mai multe incindente armate au dus la moartea a peste 100 de civili, evenimente ce-au avut loc în oraşul Houla din Siria.
Rupert Colville, purtătorul de cuvânt al biroului pentru drepturile omului al ONU, a declarat că o mare parte a celor care au murit în atacul de sâmbătă din regiunea Houla a Siriei au fost victimele unei execuţii sumare.
Supravieţuitorii au declarat pentru BBC că agresorii au intrat în casele oamenilor şi au tras la întâmplare, inclusiv în copii.
Purtătorul de cuvânt al ONU a spus că mai puţin de 20 persoane au murit din cauza focului de artilerie, restul fiind ucişi în execuţii sumare ce-au avut loc în incindente separate.
El a mai declarat că 49 de copii şi 34 de femei s-au aflat printre victime şi că martorii oculari au identificat ca autori miliţiile pro-guvernamentale.
Cu toate acestea, liderii sirieni insistă că masacrul "a fost pus la cale de terorişti", cu scopul de a periclita procesul de pace şi de a deschide calea intervenţiei puterilor occidentale în Siria.
O intervenţie militară "nu este exclusă"
Preşedintele francez François Hollande a declarat marţi că intervenţia militară asupra Siriei nu a fost exclusă, cu condiţia ca aceasta să fie efectuată în urma rezoluţiei Consiliului de Securitate.
Preşedintele francez a declarat că va discuta cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre situaţia din Siria vineri, atunci când acesta vizitează Parisul.
Şi ministrul de externe al Germaniei a declarat că ţara sa va insista pentru un "nou angajament" din partea Consiliului cu privire la situaţia din Siria.
Rusia se opune categoric la intervenţia militară în Siria şi consideră că ar fi prematur pentru Consiliul de Securitate ONU să ia în considerare noi măsuri privind criza existentă la acest moment în Siria, declara miercuri ministrul adjunct de externe, Ghenadi Gatilov, potrivit agenţiei Interfax.
Şi ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi-a exprimat îngrijorarea potrivit căreia "anumite ţări" ar putea utiliza masacrul de la Houla "ca un pretext pentru a îşi exprima cererile referitoare la necesitatea de a lua măsuri militare".
Într-o conforbire telefonică cu Kofi Annan, el a cerut să se pună capăt violenţelor din toate părţile şi a solicitat o anchetă imparţială în asasinatele din Houla, sub egida misiunii de observare a ONU.