Siria "are nevoie de observatori internaţionali"
Autorităţile de la Damasc, dar şi ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, susţiin că încetarea reciprocă a focului trebuie să înceapă atunci când vor sosi observatorii internaţionali.
10 Aprilie 2012, 15:55
În Siria continuă confruntările între trupele guvernamentale şi forţele de opoziţie, chiar dacă de marţi intră în vigoare planul de încetare a focului, propus de comunitatea internaţională şi acceptat de Damasc.
Potrivit rapoartelor de pe teren, armata a bombardat două localităţi din centrul ţării iar în nord-est şase soldaţi au fost ucişi într-un atac al opoziţiei.
Un schimb de focuri la graniţa turco-siriană s-a soldat luni noaptea cu mai mulţi răniţi într-o tabără de refugiaţi sirieni de pe teritoriul Turciei iar Ankara condamnă încălcarea frontierei şi ameninţă că va lua măsurile necesare.
Cu toate acestea regimul preşedintelui Bashar al-Assad se declară hotărât să respecte angajamentul asumat iar ministrul sirian de externe, aflat la Moscova, susţine că armata a retras deja o parte din trupe.
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a confirmat că guvernul de la Damasc sprijină în continuare planul lui Kofi Annan.
De cealaltă parte, ministrul de externe sirian, Walid al-Mouallem, a spus că, în conformitate cu acest plan, autorităţile au retras deja o parte din trupele guvernamentale din unele zone ale ţării, au eliberat o parte din persoanele arestate pentru participarea la manifestaţii şi au acceptat misiunea Crucii Roşii.
În acelaşi timp, Walid al-Mouallem a acuzat opoziţia că, pe fondul acestor paşi făcuţi de guvern, aceasta şi-a intensificat acţiunile armate.
Două elemente noi se pot deduce din declaraţiile celor doi miniştri.
Şeful diplomaţiei siriene a negat informaţiile conform cărora Damascul ar fi cerut opoziţiei garanţii scrise privind încetarea focului în Siria.
Mai mult, Walid al-Mouallem a cerut garanţii de la Kofi Annan, emisarul ONU, care s-a angajat să discute încetarea focului cu grupările opoziţiei înarmate şi să informeze autorităţile siriene în legătură cu rezultatele acestora, ceea ce Damascul aşteaptă.
Al doilea element se referă la finalizarea retragerii din localităţi a unităţilor armatei siriene.
Conform inclusiv declaraţiilor unor oficiali din ţări implicate în evoluţiile legate de această ţară, termenul limită era marţi, iar până pe 12 aprilie trebuie să se ajungă la o încetare completă a focului de către putere şi opoziţie.
Termenul limită rămâne improbabil
Luni a devenit clar că aceste termene sunt aproape imposibil de respectat, iar marţi Serghei Lavrov a negat o existenţă nu doar a deadline-ului de marţi, ci, în general, a unui termen limită.
Serghei Lavrov a subliniat că declaraţia de joi a Consiliului de Securitate, susţinută şi de Rusia, nu cere ci face apel la guvernul şi opoziţia siriene să întreprindă tot ce trebuie pentru a ajunge la o încetare durabilă a focului şi, ca un prim pas, ea cheamă guvernul arab de la Damasc nu să-şi retragă complet trupele din localităţi, ci să înceapă acest proces într-un mod care să fie vizibil.
Ministrul de externe rus a reamintit că planul lui Kofi Annan prevede că încetarea completă, definitivă şi durabilă a focului trebuie să se realizeze sub o monitorizare internaţională eficientă şi a declarat că acest plan este aprobat de Consiliul de Securitate, respingând totodată eventualele interpretări ale acesteia de către diverse părţi.
Şi Walid al-Mouallem a declarat că, în opinia Damascului, încetarea reciprocă a focului trebuie să înceapă atunci când vor sosi observatorii internaţionali.
După părerea ministrului rus de externe, în acest moment trebuie urgentată trimiterea în Siria a unui prim grup de observatori sub egida ONU.
Rusia a dat curs cererii Consiliului de Securitate privind trimiterea unor observatori aflaţi în contingentul din înălţimile Golan şi a chemat şi alte ţări implicate în această operaţiune să procedeze la fel.