Siria are nevoie de "o soluţie politică"
Secretarul general al NATO şi cel al Naţiunilor Unite subliniază necesitatea unei rezolvări politice a conflictului sirian pentru a se evita o "catastrofă cu ramificaţii mondiale".
10 Octombrie 2012, 07:43
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a spus că NATO are planuri puse la punct dacă va fi nevoie să apere Turcia, însă a accentuat în mai multe rânduri că speră să nu fie nevoie de aceste planuri şi că soluţia pentru Siria este una politică, informează corespondentul Radio România, Luminiţa Apostol.
"Alianţa Nord-Atlantică are la bază principiul solidarităţii şi bineînţeles că Turcia poate conta pe solidaritatea aliaţilor. Acesta este motivul pentru care avem toate planurile necesare pentru a proteja şi apăra Turcia.
Pentru raţiuni pe care le înţelegeţi foarte bine, nu pot să dau detalii despre aceste planuri. În plus, sperăm că nu va fi necesar să activăm aceste planuri. Sperăm să vedem o soluţie politică pentru conflictul din Siria", a declarat Secretarul general al NATO.
Anders Fogh Rasmussen consideră că pentru a ajunge la această soluţie politică este nevoie de un mesaj clar şi de unitate din partea comunităţii internaţionale.
În primul rând, din partea Consiliului de Securitate ONU, către regimul de la Damasc, pentru a opri violenţele şi a se angaja într-un proces politic.
"Regret profund faptul că, până acum, Consiliul de Securitate ONU a eşuat în găsirea unui acord pentru o rezoluţie constrângătoare din punct de vedere juridic, ce ar fi putut trimite acest mesaj ferm regimului sirian", a spus Anders Fogh Rasmussen.
Secretarul general NATO a apreciat că eşecul de până acum al Consiliului de Securitate ONU a transmis un semnal nedorit către Damasc, iar convingerea sa este că, pentru a facilita o soluţie politică în Siria, comunitatea internaţională trebuie să se dovedească mult mai unită şi mai fermă decât până acum.
Situaţia din Siria "a atins un stadiu inacceptabil"
La Paris, Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a solicitat din nou, regimului de la Damasc să respecte o încetare unilaterală a focului, şi opoziţiei siriene să o accepte, transmite corespondentul Radio România, Roxana Vasile.
În opinia lui Ban Ki-moon, situaţia din Siria a atins un stadiu inacceptabil, după cum e inacceptabil ca populaţia civilă să continue să sufere.
"Suntem cu toţii preocupaţi de situaţia din Siria. Suntem de acord că violenţa trebuie să înceteze, precum şi furnizarea de arme de către ţări străine şi că trebuie gândită cât mai repede o tranziţie condusă de sirieni.
Escaladarea conflictului de-a lungul frontierei dintre Siria şi Turcia şi repercusiunile, pe care criza le are asupra Libanului şi altor vecini ai Siriei, sunt foarte periculoase.
E vorba de o catastrofă regională cu ramificaţii mondiale. Le cer din nou tuturor părţilor implicate să dea dovadă de maximă reţinere şi să încerce să găsească o soluţie politică, singura posibilă.
"Dacă escaladarea tensiunilor dintre Siria şi Turcia vecină a fost evitată, este pentru că Turcia a dat dovadă de reţinere", a punctat la rândul sau preşedintele François Hollande.
"Degradarea situaţiei este vizibilă zilnic şi în interiorul şi în exteriorul ţării. Au fost incidente grave la fontiera cu Turcia şi ar fi fost posibilă o escaladare a lor. Dacă au fost evitate e pentru că Turcia a dat dovadă de reţinere.
Dar până când? Sunt şi riscuri de destabilizare a Libanului, a Iordaniei. Aşa că poziţia Franţei, evocată la întâlnirea cu secretarul general al ONU este că trebuie întărite sancţiunile, în aşa fel, încât actualul regim să cedeze, Bashar al-Assad să părăsescă puterea şi să poată fi pusă în practică o tranziţie politică", a afirmat preşedintele francez.
Printre propunerile luate în discuţie de comunitatea internaţională figurează inclusiv cea a Turciei, privitoare la înlocuirea lui Bashar al-Assad cu actualul vicepreşedinte Farouk al-Sharaa.