Sintagma "statul Palestina", folosită de autorităţi palestiniene
Autorităţile palestiniene au început să se autodesemneze statul Palestina în documente oficiale, ca urmare a recunoaşterii la ONU a acestei entităţi drept stat observator nemembru.
07 Ianuarie 2013, 16:38
Ca urmare a recunoaşterii la ONU a acestei entităţi drept stat observator nemembru, autorităţile palestiniene au început să se autodesemneze statul Palestina în documente oficiale.
O situaţie aparte de vreme ce palestinienii nu au un teritoriu cu frontiere, în schimb au două administraţii distincte.
Preşedintele Mahmoud Abbas a dat dispoziţie ministerelor să înlocuiască denumirea "Autoritatea Palestiniană" cu "Palestina", în urma schimbării statutului la ONU, după decizia Adunării Generale de a recunoaşte un stat observator nemembru, şi aceasta în pofida lipsei unui teritoriu delimitat de graniţe, dar cu două administraţii separate, în Cisiordania şi, respectiv, zona Gaza.
Antetele oficiale, buletinele de identitate, paşapoartele şi permisele de conducere ar urma să fie schimbate corespunzător.
Mahmoud Abbas a precizat că măsura este menită să promoveze suveranitatea palestiniană din perspectiva unui stat independent în totalitate.
60.000 din cei 150.000 de angajaţi ai Autorităţii Palestiniene locuiesc în Fâşia Gaza, controlată de Organizaţia islamistă Hamas.
Ei continuă să fie plătiţi pentru a rămâne acolo, deşi nu mai desfăşoară nicio activitate din 2007.
Autoritatea Palestiniană de la Ramallah are în prezent datorii la bănci de peste 1,3 miliarde dolari, sute de mii de dolari la prestatori privaţi şi nu mai poate obţine alte credite.