Sindicatele din UE se plâng de măsurile anticriză
Mişcările sociale din multe ţări europene îngrijorează atât sindicatele cât şi oficialii de la Bruxelles.
Articol de Claudia Marcu, 04 Iunie 2010, 16:18
Sindicatele din Uniunea Europeană se plâng la Bruxelles de măsurile de austeritate anunţate de guvernele mai multor ţări.
Reprezentanţi sindicali şi ai patronatelor europene au discutat cu preşedintele Comisiei Europene şi cu comisarul pentru muncă.
Mişcările sociale din multe ţări europene îngrijorează atât sindicatele cât şi oficialii de la Bruxelles.
Întâlnirea din această dimineaţă nu pare să se fi încheiat cu prea multe puncte de vedere comune.
"Da, ştim că modelul societăţii europene este în pericol, dar tocmai de aceea avem nevoie de consolidare fiscală şi reforme structurale. Toată lumea a fost de acord că eforturile trebuie să fie echitabile şi echilibrate", a declarat Jose Manuel Barroso.
"Creşterea economică dobândită prin pierderi sociale se va întoarce împotriva noastră ca un bumerang. Criza există nu pentru că muncitorii ar fi creat-o" a mai spus Jose Manuel Barroso.
Preşedintele confederaţiei sindicale a mărturisit că disperarea a dus la solicitarea întâlnirii de astăzi.
Faptul că multe guverne din Europa introduc măsuri de austeritate în acelaşi timp, îngrijorează.
"Europa ar trebui să fie în stare să se mobilizeze şi creşterea economică să se simtă, dar în acest moment lucrurile merg în direcţia opusă", a declarat John Monks.
John Monks a anunţat că sindicatele vor menţine o presiune în lunile care urmează, cu multe greve pe teritoriul Uniunii.
Philippe de Beaux, preşedintele Business Europe, a cerut totuşi sindicatelor să nu facă din firme victime ale protestelor sociale, în plin proces de redresare economică.
John Monks a anunţat că pe 29 septembrie este programată o demonstraţie de proporţii în Bruxelles, care coincide cu reuniunea miniştrilor europeni de finanţe.