Silvio Berlusconi provoacă indignare în Italia
Premierul italian susţine că "mai puţini imigranţi înseamnă mai puţini infractori".
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 29 Ianuarie 2010, 20:54
O afirmaţie a premierului italian Silvio Berlusconi, potrivit căreia mai puţini imigranţi înseamnă mai puţini infractori, a provocat o serie de reacţii de indignare în Italia.
"Rezultatele în urma acţiunilor noastre împotriva imigraţiei clandestine sunt pozitive. Reducerea numărului de extracomunitari din Italia reprezintă mai puţină mână de lucru pentru organizaţiile criminale", a declarat Silvio Berlusconi.
Premierul italian a făcut această afirmaţie la finalul unei şedinţe de guvern în care a fost aprobat un plan de luptă antimafia.
El a mai declarat că va discuta personal cu reprezentanţii UE problema fondurilor pentru stoparea imigraţiei clandestine.
Potrivit corespondentului nostru la Roma, Elena Postelnicu, printre cei care au condamnat discursul lui Silvio Berlusconi se numără opoziţia politică, organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului dar şi Biserica Catolică.
Secretarul general al Consiliului Episcopal Italian, Mariano Crociata, consideră că imigranţii trebuie trataţi şi respectaţi la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni: "În baza statisticilor noastre se poate demonstra că procentajele criminalităţii dintre italieni şi străini sunt asemătoare, dacă nu chiar identice".
Reacţiile opoziţiei nu au întârziat să apară. Unii lideri politici susţin că este o instigare la rasism.
"Este o frază care ne scoate în afara lumii moderne. Nu aşa se combate un fenomen care există, nu contestă nimeni, ci cu omenie şi cu raţiune", a declarat secretarul Partidului Democrat, Pier Luigi Bersani.
Reprezentanţii formaţiunii "Italia valorilor" consideră că guvernul foloseşte tema luptei împotriva mafiei şi imigraţiei doar pentru a-şi face imagine.
Afirmaţia premierului Berlusconi a fost făcută o dată cu prezentarea Planului antimafia care va fi pus în aplicare în 15 zile.
Este vorba de un plan cu zece puncte, printre care: înfiinţarea unei agenţii pentru valorificarea bunurilor confiscate, întocmirea unui cod antimafia care să reunească toate textele de lege din acest domeniu, emise începând din 1965, creşterea atribuţiilor procurorilor antimafia, întocmirea unei hărţi a criminalităţii organizate şi combaterea muncii la negru.
Planul antimafia costă două milioane de euro, durează aproximativ 200 de zile şi implică munca a 550 de inspectori care, pentru început, vor verifica 20.000 de firme din sectorul agricol şi construcţii din sudul Italiei.