Silvio Berlusconi, demis din funcţia de senator
Fostul premier italian pierde imunitatea parlamentară şi riscă să fie arestat în urma recentei condamnări la un de închisoare pentru fraudă fiscală.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 28 Noiembrie 2013, 08:27
În Italia, fostul premier Silvio Berlusconi a fost demis din funcţia de senator şi îndepărtat cel mai probabil pe viaţă din funcţiile publice prin votul a 200 dintre cei 321 de senatori ai Parlamentului de la Roma.
Decizia camerei superioare a legislativului vine în urma condamnării definitive a lui Berlusconi la un an de închisoare pentru fraudă fiscală în dosarul Mediaset.
În timp ce la Senat aveau loc dezbaterile referitoare la excluderea lui Silvio Berlusconi din Parlamentul italian şi procesul de votare, mii de susţinători ai fostului prim-ministru, veniţi din toată peninsula, nu însă 30.000, cât anunţaseră organizatorii iniţial, ci în jur de 15.000, protestau în faţa parlamentului.
Momentul cel mai incendiar a fost cel în care Silvio Berlusconi s-a adresat mulţimii.
Acesta a fost de fapt şi ultimul discurs al fostului prim-ministru ca senator.
"Suntem aici într-o zi plină de amărăciune, o zi de luptă pentru democraţie", a spus fostul premier.
Excluderea lui Berlusconi nu va provoca o criză politică majoră
Silvio Berlusconi nu va mai putea candida, însă promite susţinătorilor că nu se va opri şi că va continua să lupte pentru democraţie şi drepturile italienilor.
Ba mai mult, a anunţat că următoarea apariţie publică a sa va fi la 8 decembrie, împreună cu partidul său, Forza Italia, şi promite că va fi prezent la viitoarea campanie electorală. ilvio Berlusconi:
"De astăzi, o zi de luptă pentru respectarea legilor pentru democraţie, ştim bine că nici unul dintre noi nu mai poate să stea liniştit în privinţa drepturilor sale, în privinţa bunurilor şi a libertăţii sale şi, deci, trebuie să rămânem în acestă bătălie", a spus Silvio Berlusconi.
Votul istoric de excludere a lui Silvio Berlusconi din parlament nu va provoca însă o criză politică majoră care să destabilizeze ţara, aflată în plină recesiune, deoarece Poporul Libertăţii, condus de Berlusconi, s-a scindat în urmă cu două săptămâni în două părţi.
Pe de o parte este Forza Italia, fostul partid al lui Silvio Berlusconi relansat, care a trecut deja în opoziţie, pe de altă parte este Noul Centru-dreapta al vicepremierului Angelino Alfano, care a votat împotriva excluderii lui Berlusconi, în semn de loialitate, însă care doreşte menţinerea guvernului de coaliţie de centru-stânga al lui Enrico Letta.
Voturile lor, adăugate la cele ale stângii, sunt suficiente pentru a asigura o majoritate parlamentară.