Sierra Leone a declarat stare de urgenţă din cauza Ebola
Statul african Sierra Leone a declarat stare de urgenţă medicală din cauza răspândirii virusului mortal Ebola, transmite BBC. Boala a ucis deja 670 de oameni în vestul Africii.
Articol de Titus Iordan, 31 Iulie 2014, 14:58
Statul african Sierra Leone a declarat stare de urgenţă medicală din cauza răspândirii virusului mortal Ebola, transmite BBC.
Preşedintele ţării, Ernest Bai Koroma, a declarat că toate zonele din est, unde este prezentă epidemia, vor fi puse sub carantină şi a cerut sprijinul armatei în acest sens.
Virusul a cauzat moartea a peste 670 de persoane în vestul Africii din luna februarie şi până acum.
224 dintre ei au pierit în Sierra Leone.
Printre victime se numără şi doctorul Sheik Umar Khan, cel care conducea operaţiunea de combatere a virusului.
De asemenea, în Liberia sunt impuse măsuri dure de siguranţă, precum închiderea şcolilor şi plasarea în carantină a întregi comunităţi.
Etiopia a început monitorizarea tuturor persoanelor care intră în ţară, din vestul Africii.
În Kenya, guvernul a anunţat intensificarea planurilor de verificare a tuturor pasagerilor din toate punctele de frontieră.
Răspândirea Ebola în vestul Africii. Foto: captură youtube.com
Primul semn al epidemiei de Ebola a apărut în Guinea, în luna februarie.
Boala s-a răspândit în Liberia şi Sierra Leone.
O persoană care a călătorit din Liberia în Nigeria a decedat, săptămâna trecută, la scurt timp după sosirea în Lagos, informează BBC.
Primele simptome ale boli sunt asemănătoare gripei: stare febrilă, senzaţie puternică de moleşeală, dureri musculare şi iritaţie în gât.
Virusul se transmite prin contactul cu fluidele persoanei infectate.
Ebola ucide 90% din persoanele infectate, dar şansele de supravieţuire cresc dacă pacienţii primesc tratament în primele ore.
Până în prezent nu a fost descoperit un leac.
"Nu există riscul declanşării unei epidemii majore"
Profesorul belgian, Peter Pio, care a descoperit virusul Ebola, a spus că în cazul în care o persoană contaminată călătoreşte în Europa, Asia sau America nu există riscul declanşării unei epidemii majore.
Marea Britanie ia deja măsuri speciale la controlul la frontieră.
Organizaţia americană Peace Corps şi-a restras voluntarii din statele unde se răspândeşte boala, iar autorităţile din Hong Kong au anunţat măsuri posibile de carantină.
Febra hemoragică nu este un pericol pentru ţara noastră, însă, ca orice epidemie apărută oriunde în lume, trebuie să pună autorităţile în alertă, a declarat pentru Radio România Actualităţi, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, prof.dr.Adrian Streinu-Cercel.