Sicilia se confruntă cu o criză gravă a apei din cauza secetei persistente
Şi Puglia, Basilicata şi Calabria suferă de secetă. La Napoli s-au semnalat primele incendii de vegetaţie.
Articol de Radio România Actualităţi, 22 Iunie 2024, 02:22
Sicilia se confruntă cu o criză gravă a apei din cauza secetei persistente. Regiunea a declarat stare de dezastru natural, iar guvernul italian a recunoscut necesitatea unei intervenţii urgente pentru a atenua pagubele provocate de lipsa apei.
Chiar şi pe muntele Etna, de obicei o zonă destul de ploioasă, situaţia este critică, însă criza apei se resimte acut în sectorul agricol şi în cel zootehnic. Pe lângă Sicilia, Puglia, Basilicata şi Calabria suferă şi ele de secetă, iar la Napoli s-au semnalat primele incendii de vegetaţie din acest an.
Corespondenţă din Roma realizată de Elena Postelnicu: Producţia de măsline din Puglia s-a redus cu 50%, grâul din Sicilia s-a înjumătăţit, în vreme ce fermierii din Basilicata nici măcar nu încearcă să treiere cerealele din cauza unor costuri exagerat de ridicate, iar în Abruzzo, cei care au semănat porumb pentru hrana animalelor ar putea pierde întreaga recoltă din acest an. Pe plan agricol, acesta este doar primul rezultat al secetei care a împărţit Italia în două, sudul fiind afectat de lipsa ploilor şi de o lipsă dramatică a rezervelor de apă. Alerta roşie lansată încă de la începutul primăverii vizează peste 50% din teritoriile din Sicilia, Puglia şi Basilicata, zonele de coastă din Calabria şi Sardinia, precum şi unele porţiuni din creasta Apeninilor şi din fâşia Adriaticii. Situaţia este disperată. Până acum nu s-a mai întâmplat în Italia ca agricultorii să fie nevoiţi să sacrifice animalele din ferme din cauza imposibilităţii de a le hrăni şi de a le potoli setea. În clasamentul european al deficitului de apă, Italia este acum a patra cea mai afectată ţară din lipsa apei. Doar Belgia, Grecia şi Spania au valori mai rele, iar sosirea anticiclonului Minos, care în aceste zile se face simţit în special în partea de centru şi de sud a Italiei, riscă să înrăutăţească şi mai mult situaţia. În insula Sicilia alerta este maximă, iar autorităţile evaluează reluarea prelevărilor de apă din pulţuri contaminate cu nitraţi după purificarea apei. Potrivit Coldiretti, pe lângă creşterea animalelor, cea mai afectată producţie este cea de grâu, cu o scădere estimată de cel puţin 50% pentru o pagubă a economiei agricole a insulei de aproximativ 200 de milioane de euro. Seceta are, de asemenea, un impact asupra mierii şi asupra producţiei naţionale de alimente organice, întrucât Sicilia este a doua regiune în ceea priveşte suprafeţele cultivate cu cereale organice. Seceta afectează puternic şi producţia de ulei de măsline. În Puglia, regiune renumită pentru acest produs, Organizaţia Coldiretti a calculat o scădere de 50% a măslinelor. În plus, temperaturile ridicate atinse între aprilie şi mai, au compromis înflorirea extraordinară, provocată de clima blândă, împiedicând înmugurirea. Cu siguranţă, nici temperaturile ridicate din aceste zile de peste 40 de grade înregistrate la Roma, Rieti, Perugia, dar mai ales în sudul ţării, nu vor ajuta deloc agricultura, ci din contră, au provocat şi unele incendii la periferia oraşului Napoli, care nici măcar după 24 de ore nu au fost încă stinse.