Şi Germania este speriată de imigranţii români
Cu mai puţin de trei luni până la completa deschidere a pieţei muncii pentru români şi bulgari, şi la Berlin se aud voci care exprimă temeri legate de valuri de imigranţi.
08 Octombrie 2013, 08:17
Cu mai puţin de trei luni până la completa deschidere a pieţei muncii pentru români şi bulgari, şi la Berlin se aud voci care exprimă temeri legate de valuri de imigranţi care ar urma să sosească din cele două ţări, pentru a profita de sistemul social al Germaniei.
Dar comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, László Andor, susţine că nu se va întâmpla aşa ceva.
Mai mult, într-un interviu pentru revista "Der Spiegel", oficialul european aminteşte că românii şi bulgarii care au lucrat în Germania au contribuit la creşterea economică.
Temerile faţă de o creştere rapidă a numărului de români şi bulgari, care vor veni să se îmbogăţească pe seama prestaţiilor sociale, generoase, din Germania, au fost până acum exprimate de la cele mai înalte niveluri.
Chiar ministrul federal de interne, Hans-Peter Friedrich, a spus cu mai multe ocazi că, pe lângă cei care vin să studieze sau să muncească în Germania, ar exista un număr de oameni care au de gând să profite de sistemul de protecţie socială şi că ceva trebuie făcut pentru a stopa acest tip de imigraţie.
Ca Friedrich, gândesc mulţi, în Germania
Potrivit unor sondaje de opinie, aproximativ două treimi dintre germani pledează în favoarea unor măsuri de limitare a imigraţiei din unele state ale Uniunii Europene. Experţii sunt divizaţi.
Preşedintele Institutului pentru Economie IFO, Hans-Werner Sinn, s-a pronunţat pentru regândirea regimului de liberă circulaţie a forţei de muncă în Europa.
Pe de altă parte, specialişti în politici de migraţie spun că aproximativ 80% dintre românii şi bulgarii aflaţi în Germania au un loc de muncă şi plătesc asigurări sociale.
În aceeaşi notă de calm, intervine în dezbatere şi comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă László Andor.
Într-un interviu, apărut vineri în versiune electronică a revistei germane "Der Spiegel", Andor, care se ocupă în Comisia Europeană şi de problema incluziunii sociale, vorbeşte de avantaje pentru ambele părţi, pentru că şi Germania ar avea nevoie de forţă de muncă.
Românii şi bulgarii contribuie puternic la creşterea economică din Germania, pentru că marea lor majoritate lucrează, plătind impozite şi contribuţii la asigurările sociale şi cheltuindu-şi banii în Germania - a confirmat comisarul.
Prin comparaţie, prestaţiile plătite de sistemul de protecţie socială sunt mult mai mici - a adăgat el.
În interviul acordat "Der Spiegel", Andor a oferit şi ajutorul Bruxelles-ului.
Municipalităţile germane se plâng că, deşi ele sunt cele care plătesc ajutoarele şi ar trebui, la rândul lor, sprijinite de statul german, acest lucru nu se întâmplă.
Ar fi bine ca municipalităţile să fie ajutate, dar, în caz de nevoie, există şi fonduri comunitare, de exemplu, pentru grădiniţe - a explicat Andor.
Comsiarul european s-a arătat însă convins că, acolo unde există, dificultăţile sunt doar de moment şi oricum în Germania au venit, în 2012, aproximativ 71 mii de români şi bulgari, iar numărul lor va creşte, la anul, poate cu câteva mii - a mai spus Andor.