Sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la final
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi-a încheiat ieri la Strasbourg sesiunea de vară.
Articol de Dan Preda, 30 Iunie 2018, 08:27
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi-a încheiat ieri la Strasbourg sesiunea de vară.
Printre principalele subiecte dezbătute s-au numărat corupţia internă şi o posibilă reevaluare a participării delegaţiilor naţionale.
Cel puţin două argumente majore au determinat Consiliul Europei să intre într-o etapă de reformă profundă, fiind singura soluţie pentru a-şi putea asigura sau măcar prelungi existenţa.
Şi vorbim, pe de o parte, de o implicare serioasă în lupta împotriva corupţiei, în primul rând în propria ogradă unde afacerea 'Caviargate' când mai mulţi membri ai Adunării au fost mituiţi cu caviar în schimbul votului de către autorităţile din Azerbaidjan şi, pe de altă parte, de nevoia Consiliului de a-şi clarifica propria poziţie faţă de Rusia.
După cum se ştie, parlamentarilor ruşi le-a fost retras dreptul de vot şi, ca urmare, aceştia nici nu s-au mai deplasat la Strasbourg, însă în acelaşi timp Moscova a renunţat să mai plătească cotizaţia la Consiliul Europei. Implicaţiile sunt destul de grele.
Pe de o parte, relaţiile Rusiei cu Consiliul scad spre zero, iar aici toată lumea consideră că mai curând poate fi determinată Rusia să facă schimbări, fiind înăuntrul Consiliului Europei şi, pe de altă parte, neplata cotizaţiei de circa 33 de milioane de euro a produs o lovitură năprasnică asupra bugetului.
Aşa că, finalul sesiunii a adus două veşti cât se poate de importante pentru viitorul acestei organizaţii. Vorbim mai întâi de decizia de a exclude pe viaţă 14 foşti membri ai Adunării implicaţi în scandalul de corupţie menţionat.
Ei provin din Belgia, Italia, Azerbaidjan, Slovenia, Finlanda, Norvegia, Suedia, Polonia şi Germania. Acestora li se interzice accesul pentru totdeauna în orice fel de locaţie a Consiliului Europei.
În fine, cealaltă informaţie vine ca urmare a declasificării de către Biroul Adunării a unui raport elaborat de o comisie specială ad hoc, document despre care se spune că va avea impact asupra bunei funcţionari a organizaţiei, dar şi a participării membrilor săi la lucrări.
Citind printre rânduri se poate înţelege că se are în vedere, printre altele, reevaluarea validării delegaţiilor naţionale, precum şi procedura ridicării dreptului de vot.