Serviciile de informaţii ale Germaniei sunt supuse unor tensiuni în creştere
Șefii acestor instituţii spun că s-au intensificat ameninţările precum spionajul, extremismul şi terorismul.
Articol de Radio România Actualităţi, 18 Octombrie 2023, 23:34
Serviciile de informaţii germane sunt solicitate mai mult decât acum câţiva ani, în condiţiile intensificării ameninţărilor precum spionajul, extremismul şi terorismul - spun şefii acestor instituţii. Direcţia pentru Protecţia Constituţiei, de pildă, are indicii că cercurile germane de extremă dreaptă şi Rusia lucrează în reţea. Ipoteza de lucru a Serviciului de informaţii interne este că bani din Rusia ajung la anumiţi protagonişti ai scenei de extremă dreapta, probabil pentru a finanţa partide cu o astfel de orientare.
Corespondenţă din Germania - Vlad Drăghicescu: Directorii serviciilor de informaţii ale republicii federale relatează că, în clipa de faţă, absolut toate domeniile de activitate sunt supuse unor tensiuni în creştere. Dinamica lor este influenţată în mod semnificativ de situaţia volatilă de securitate - după cum s-a exprimat Martina Rosenberg, şefa serviciului militar de contrainformaţii - pe scurt, MAD. Pe lângă prevenirea spionajului rusesc, MAD este preocupat în prezent, între altele, de staţionarea permanentă a unei brigăzi germane în Lituania, precum şi de înrăutăţirea situaţiei de securitate din Mali - a relatat Rosenberg în comisia parlamentară de control din Bundestag. În Germania, în contextul măsurilor de pregătire a soldaţilor ucraineni, serviciul militar de contrainformaţii a observat, potrivit lui Rosemberg, că aceştia sunt "abordaţi". În special la începutul şi la finalul măsurilor au fost observate survoluri ostentative ale unor drone - a declarat şefa MAD. Chiar dacă astfel de acţiuni nu au putut fi atribuite, dincolo de orice îndoială, este "relativ limpede în ce direcţie merg lucrurile".
Preşedintele Serviciului de informaţii externe, BND, Bruno Kahl, a declarat la rândul său în faţa comisiei parlamentare că mediul de securitate însuşi se află în acest moment într-o stare de bulversare. Kahl, al cărui serviciu a fost parţial criticat după izbucnirea agresiunii ruseşti în Ucraina pentru că nu ar fi fost suficient de precis în anticiparea mişcării Rusiei, a dat asigurări că tendinţa generală a Rusiei de a folosi forţa militară a făcut subiectul rapoartelor întocmite de BND. Chiar dacă avertizările cu privire la Rusia au venit la timp, BND "a tras învăţăminte şi a început să elaboreze scenarii alternative, cărora le atribuie diverse grade de probabilitate". Şeful BND a subliniat că instituţia pe care o conduce nu duce lipsă de cunoscători excelenţi ai Rusiei şi Chinei. În schimb, recrutarea de specialişti în domeniul tehnic pentru Serviciul de informaţii externe şi păstrarea lor permanentă se dovedesc că a fi complicate. Angajaţii mai tineri insistă să poată lucra de acasă şi văd o problemă în faptul că nu li se dă voie să vină la serviciu cu telefoanele mobile personale - a spus Kahl.
Preşedintele Oficiului pentru Protecţia Constituţiei, Thomas Haldenwang, a declarat la rândul său că interdicţiile privind activităţile organizaţiei palestiniene islamiste Hamas şi ale reţelei Samidun în Germania, anunţate de cancelarul Olaf Scholz, reprezintă o decizie corectă. În ceea ce priveşte efectele escaladării situaţiei din Orientul Apropiat asupra securităţii instituţiilor evreieşti din Germania, Haldenwang a declarat că în prezent nu există indicii concrete de pericol. "Avem în schimb un risc abstract ridicat" - a declarat el.
Să precizăm că, în mod normal, comisia de control a activităţii serviciilor secrete se întruneşte cu uşile închise, conţinutul reuniunilor sale fiind secret. Excepţie face o singură audiere pe an, care este publică.(ta2)