Serbia, statut de observator în OTSC
Statul acordat de Rusia şi alte cinci state este valabil doar în cadrul dimensiunii parlamentare a OTSC. Aderarea deplină la organizaţia militară nu a fost discutată.
12 Aprilie 2013, 19:55
Rusia şi alte cinci foste republici sovietice au acordat Serbiei statutul de observator în cadrul structurilor interparlamentare.
Semnalul acestei cooperări politice, salutat şi de experţii militari ruşi, este dublat de un ajutor financiar de 500 de milioane de dolari pe care Moscova îl acordă guvernului de la Belgrad, împreună cu angajamentul de modernizare a armatei sârbe.
Deciziile au fost luate după ce Serbia a respins ca inacceptabil planul de reconciliere cu Kosovo propus de Uniunea Europeană.
Statutul este valabil doar în cadrul dimensiunii parlamentare a OTSC, şi nu al organizaţiei ca atare, a subliniat secretarul general al OTSC, generalul rus Nikolai Bordiuja, potrivit căruia problema aderării depline a Belgradului la organizaţia militară nu a făcut obiectul discuţiilor cu autorităţile sârbe.
Bordiuja a subliniat însă că participarea Serbiei la adunarea parlamentară a OTSC este un eveniment internaţional important, marcând stabilirea de contacte directe în afara spaţiului post-sovietic, ceea ce extinde, a spus el, graniţele organizaţiei şi întăreşte imaginea ei internaţională.
Preşedintele parlamentului sârb, Nebojsa Stefanovic, a declarat că Serbia a decis să coopereze cu OTSC întrucât îi este foarte greu să facă faţă de una singură unor ameninţări precum cea a terorismului.
Succes important al Moscovei pentru interesele geopolitice din Europa de Sud-Est
Comentatorii ruşi numesc acest eveniment un succes important al Moscovei în realizarea intereselor sale geopolitice în Europa de Sud-Est.
Nezavisimaya Gazeta atrage astfel atenţia că OTSC, care până în prezent a acţionat exclusiv în spaţiul post-sovietic, se află într-un proces de transformare şi îşi propune obiective geopolitice noi, orientându-se inclusiv spre Europa.
Generalul Leonid Ivaşov, care în cadrul ministerului rus al Apărării a răspuns mulţi ani de cooperarea militară internaţională, consideră aderarea deplină a Serbiei la OTSC ca fiind posibilă şi aşteptată, întrucât, în opinia sa, îi va permite să-şi întărească poziţiile în Balcani, inclusiv în problema Kosovo.
Konstantin Sivkov, fostul şef al Direcţiei de Studii Militare Strategice în cadrul Statului Major Rus, citat de asemenea de Nezavisimaia Gazeta, subliniază că Moscova are planuri mari în Balcani, unde, în Kosovo, se află cea mai mare bază americană din Europa.
Potrivit acestuia, dacă Rusia va desfăşura pe teritoriul sârb avioane de luptă şi rachete tactice Iskander, aceasta va consolida suveranitatea şi securitatea Serbiei şi, totodată, va fi un răspuns asimetric la scutul american antirachetă din Europa.