Serbia respinge decizia ONU privind independenţa Kosovo
Preşedintele Serbiei, Boris Tadici, a declarat că ţara sa nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo şi că Belgradul nu va recurge la violenţă, preferând să negocieze un compromis cu liderii din Kosovo.
Articol de Claudia Marcu, 23 Iulie 2010, 10:26
Preşedintele Serbiei, Boris Tadici, a declarat că ţara sa nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo.
Acesta a subliniat că Serbia nu va recurge la violenţă şi că ar prefera să negocieze un compromis cu liderii din Kosovo, transmite BBC.
Boris Tadici a mai afirmat că decizia Curţii Internaţionale de Justiţie a fost una dificilă pentru Serbia, dar că va încerca să obţină o rezoluţie ONU care să urgenteze dialogul dintre cele două părţi.
Anunţul a fost făcut după ce Curtea Internaţională de Justiţie a decis joi că proclamarea unilaterală a independenţei acestei provincii nu a încălcat dreptul internaţional.
De cealalată parte, autorităţile de la Priştina au salutat decizia Curţii, chemată pentru prima oară să se pronunţe într-un asemenea caz.
Avizul este însă unul consultativ iar comunitatea internaţională speră într-o reluare a dialogului.
Autorităţile provizorii din Kosovo sunt uşurate de avizul Curţii şi aşteaptă acum ca Serbia să recunoască statul independent, a spus ministrul kosovar de externe, Skender Hyseni.
"Este o veste foarte bună pentru pacea şi stabilitatea din zonă, dar şi pentru Europa. Serbia însă nu cedează aşa de uşor", a declarat Skender Hyseni.
Ministrul de externe din Serbia a spus că pentru ţara sa va rămâne o prioritate păstrarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale.
"Serbia nu va recunoaşte niciodată aşa-numitul stat independent Kosovo", a adăugat Vuk Ieremici.
Reacţii
Rusia, China, India, Argentina dar şi cinci state ale Uniunii Europene - Spania, Grecia, Cipru, Slovacia şi România - au argumentat împotriva declaraţiei de independenţă.
Parlamentul european a făcut apel la toate statele membre să recunoască independenţa provinciei.
Înaltul reprezentant pentru politică externă şi de securitatae a declarat că Uniunea Europeană este gata să faciliteze dialogul dintre Serbia şi Kosovo pentru a se obţine relaţii de bună vecinătate.
"Viitorul ambelor ţări este în Uniunea Europeană", a mai afirmat Catherine Ashton.
Secretarul general al NATO a declarat că decizia Curţii Internaţionale de la Haga nu va afecta mandatul forţelor KFOR care vor continua să menţină securitatea în zonă pentru toate comunităţile.
Statele Unite au anunţat că sprijină ferm decizia Curţii, Casa Albă lansând un apel către Serbia şi Kosovo în care le cere să treacă peste problema statutului regiunii şi să lucreze împreună pentru a-şi rezolva problemele.
Rusia, pe de altă parte, reiterează că nu va recunoaşte independenţa Kosovo.
Totodată, ministerul rus de externe consideră esenţial faptul că instanţa de la Haga s-a pronunţat doar în privinţa Declaraţiei de independenţă, Curtea menţionând în mod special că nu a analizat dreptul Kosovo de separare de Serbia în plan unilateral.
România nu şi-a exprimat poziţia după decizia Curţii
Autorităţile române nu au reacţionat la decizia Curţii, România fiind unul dintre cele cinci state membre ale Uniunii Europene care nu a recunoscut independenţa Kosovo.
Pe de altă parte, vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat joi la Băile Tuşnad că, dacă este nevoie, maghiarii trebuie să iasă în stradă "pentru autonomia Ţinutului Secuiesc" şi să adopte aşa-numitul "model catalan".
Fostul episcop reformat care reprezintă România în Parlamentul European a afirmat că locuitorii aşa numitului Ţinut Secuiesc - judeţele Harghita, Covasna şi o parte din Mureş - trebuie să obţină autonomia, aşa cum Kosovo "şi-a obţinut libertatea şi independenţa".