Separatiştii transnistreni "doresc independenţa"
Autorităţile de la Tiraspol au emis o declaraţie prin care cer Organizaţiei Naţiunilor Unite, precum şi altor structuri internaţionale, recunoaşterea independenţei regiunii separatiste.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 27 Iulie 2010, 15:14
Autorităţile de la Tiraspol au emis o declaraţie prin care cer Organizaţiei Naţiunilor Unite, precum şi altor structuri internaţionale, recunoaşterea independenţei sale.
În mesaj se spune că regiunea separatistă transnistrieană ar corespunde criteriilor unui stat independent şi ar întruni condiţiile necesare pentru a putea fi recunoscută la nivel internaţional.
În declaraţie, departamentul de Externe de la Tiraspol îndeamnă Organizaţia Naţiunilor Unite, împreună cu alte state, să participe activ la elaborarea unor criterii unice de recunoaştere a statelor care şi-au demonstrat de-a lungul anilor viabilitatea.
De asemenea, Tiraspolul salută decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, care a avizat pozitiv declaraţia de independenţă a Kosovo faţă de Serbia, din 17 februarie 2008.
Vicepremierul moldovean pe probleme de reintegrare, Victor Osipov, spune, în exclusivitate pentru Radio România, că acest discurs al Tiraspolului este cunoscut la Chişinău.
Viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, a avut, în această dimineaţă, o lungă întrevedere cu prim-viceprimministrul moldovean pe probleme de reintegrare, Victor Osipov.
La această oră, adjunctul diplomaţiei ruse se află la Tiraspol, unde va avea întrevederi cu conducerea regiunii separatiste.
Printre chestiunile, care vor fi discutate, figurează reglementarea problemei transnistrene şi asigurarea unei dinamici pozitive a procesului de negociere.
Victor Osipov spune că, deşi precedentul Kosovo a fost invocat, negociatorii diferendului transnistrean din cadrul formatului 5 plus 2 au o singură abordare, aceea a reintegrării teritoriale a Republicii Moldova.
Vizita lui Karasin la Tiraspol are loc după ce Rusia a stopat transferul banilor pentru adaosul de 15 dolari la pensiile transnistrenilor.
Moscova suspectează că ”banca centrala din Tiraspol e implicată în scheme frauduloase de spălare de bani”, iar acesta pare a fi motivul pentru care Federaţia Rusă a sistat orice ajutor financiar destinat regiunii separatiste.
Cele 13,63 milioane $ trebuiau împărţite la 137.000 de pensionari, iar contribuţia medie rusească de 10$ la pensie este cunoscută, în stînga Nistrului, sub numele de ”Putinka” după numele premierului rus.
Rusia mai oferă acest tip de ajutor altor două regiuni separatiste: Osetia de Sud şi Abkhazia.