Separatiştii din Catalonia susţin că vor avea 2300 birouri de vot
Separatiștii aflați la putere în Catalonia au dat asigurări că vor deschide peste 2.300 de birouri de vot duminică, pentru a le permite catalanilor să participe la referendum.
29 Septembrie 2017, 15:28
Separatiștii aflați la putere în Catalonia susţin că sunt pregătiţi şi vor desfăşura referendum. Ei dat asigurări că vor deschide 2.300 de birouri de vot pentru a le permite catalanilor să participe la referendumul interzis asupra independenței regiunii.
'Vor fi 2.315 birouri de vot' pentru referendum și 5,3 milioane de locuitori vor fi așteptați să participe, a afirmat purtătorul de cuvânt al executivului catalan, Jordi Turull, în cadrul unei conferințe de presă la Barcelona, informaţii preuluate de AFP.
În timpul alegerilor regionale din 2015, executivul catalan a organizat 2.700 de birouri de vot.
Purtătorul de cuvânt a dat asigurări că circa 7.300 de persoane s-au implicat în a asigura buna funcționare a acestor birouri.
Potrivit lui Jordi Turull, doar în Barcelona, care numără 1,6 milioane de locuitori, vor fi deschise 207 de birouri.
Purtătorul de cuvânt al executivului catalan, alături de vicepreședintele regional Oriol Junqueras și responsabilul pentru relații internaționale Raul Romeva, a prezentat o urnă din plastic alb semi-transperant având pe ea ecusonul executivului catalan. 'Votați dând dovadă de civism și responsabilitate și nu răspundeți provocărilor celor care vor căuta să împiedice votul', a declarat Junqueras.
Curtea de Apel a Cataloniei a urmat decizia Parchetului și a ordonat miercuri poliției regionale, poliției naționale și Gărzii Civile să închidă birourile de vot ce vor fi utilizate pentru acest referendum, interzis de Curtea Constituțională.
La rândul lor, militanții separatiști se pregătesc să ocupe unele birouri pentru a evita închiderea lor.
Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy a desfășurat în această regiune din nord-estul Spaniei mai mult de 10.000 de polițiști și gărzi civile, mai mult cu 6.000 decât sunt în regiune în mod normal, pentru a evita ciocniri.
De la începutul lunii septembrie, Spania trece prin cea mai gravă criză politică din ultimii aproape 40 de ani, în opinia tuturor liderilor săi. La 6 septembrie, parlamentul catalan a adoptat o lege pentru organizarea acestui referendum în pofida interzicerii lui, argumentând că separatiștii cer acest lucru din 2012.
Majoritatea locuitorilor din regiune doresc un referendum legal, chiar dacă sunt profund divizați cu privire la independență.