Separarea Tiraspolului, "prin negocieri mediate internaţional"
Autorităţile separatiste de la Tiraspol invocă precedentul din Crimeea şi anunţă că văd viitorul regiunii transnistrene alături de Federaţia Rusă.
Articol de Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău, 07 Aprilie 2014, 19:03
În ciuda temerilor că liderul de la Tiraspol ar fi urmat să anunţe azi ruperea totală a relaţiilor cu Republica Moldova, Evgheni Şevciuk a propus drept cale de rezolvare a conflictului moldo-transnistrean un divorţ civilizat, adică o negociere mediată inclusiv la nivel internaţional.
Autorităţile separatiste de la Tiraspol invocă precedentul din Crimeea şi anunţă că văd viitorul Transnistriei alături de Federaţia Rusă.
Cu toate acestea, runda de negocieri în formatul 5+2 privind reglementarea problemei transnistrene a fost anulată, iar Evgheni Şevciuk a cerut respectarea dreptului la referendum al tuturor cetăţenilor din regiune.
Conducerea Republicii Moldova şi comunitatea internaţională trebuie să ia decizia de a recunoaşte independenţa Transnistriei.
În acest fel, fiecare va avea posbilitatea să meargă pe drumul său - Moldova în Uniunea Europeană, NATO, România sau unde vrea ea, iar noi vom merge pe calea noastră, a declarat Evgheni Şevciuk.
"Există posibilitatea de a avea relaţii civilizate şi neconflictuale cu Republica Moldova şi cu toată lumea, prin recunoaşterea a două entităţi, state separate, şi asta este calea cea mai rapidă spre normalizarea situaţiei. Visul nostru este o Transnistrie înfloritoare alături de Rusia", spune Evgheni Şevciuk.
Şcolile cu predare în română, "o povară pentru Tiraspol"
El s-a referit şi la evenimentele care au avut loc în satul Doroţcaia şi a avertizat că, dacă cetăţenii care au iniţiat protestele referitor la realizarea unui referendum vor fi anchetaţi de către autorităţile de la Chişinău, atunci Tiraspolul va reacţiona.
În discursul său, Evgheni Şevciuk s-a referit şi la şcolile cu predare în limba română din Transnistria, despre care a afirmat că ar reprezenta o povară pentru Tiraspol şi că situaţia acestora este folosită de către Chişinău pentru a crea puncte sensibile.
În încheierea discursului său, liderul de la Tiraspol a spus că cetăţenii din regiune trebuie să îşi determine singuri viitorul, iar acest viitor, potrivit lui, ar fi doar împreună cu Federaţia Rusă.
Sătenii din Doroţcaia, localitate aflată sub jurisdicţia Republicii Moldova, cer o consultare populară în vederea trecerii în subordinea Administraţiei de la Tiraspol.
Ei speră, în felul acesta, să obţină acces la terenurile agricole pe care le deţin, dar care sunt controlate de forţele transnistrene.