Senatul SUA își reia activitatea, în ciuda protestelor democraților
Senatul SUA își reia activitatea, în ciuda protestelor democraților, care atrag atenția asupra pericolului reprezentat de epidemia de coronavirus, care face tot mai multe victime.
04 Mai 2020, 05:49
Senatul își reia de azi activitatea, în ciuda protestelor democraților, care atrag atenția asupra pericolului reprezentat de epidemia de coronavirus, care face tot mai multe victime în Statele Unite.
Senatul, dominat de republicani, va reveni mâine la Capitoliu, după ce senatorii s-au retras din capitala federală în mijlocul pandemiei de coronavirus. Ei revin, în ciuda faptului că Washington DC a înregistrat un număr record de cazul de COVID-19. Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, i-a convocat pe senatori la Capitoliu, în ciuda foarte vocalelor proteste ale democraților, care acuză că McConnell încalcă recomandările experților în sănătate publică ai Administrației Trump.
Washington-ul și suburbiile sale se află sub incidența restricțiilor de distanțare socială. În acest context, cei 100 de senatori şi aproximativ 20.000 de angajați de la Capitoliu revin mâine în capitala federală. McConnell argumentează că Senatul trebuie să se reunească pentru că angajații sistemului de sănătate publică își riscă viețile. Numai că, spun observatorii, agenda Senatului de săptămâna viitoare nu se va concentra asupra pandemiei de coronavirus, ci asupra confirmării unui judecător federal, de mult timp o prioritate a republicanilor. În frunte cu senatoarea Dianne Feinstein, în vârstă de 86 de ani, democrații au reacționat cu furie.
"Să aduci 100 de senatori din întreaga țară, inclusiv din multe puncte fierbinți, înapoi, la Capitoliu, este un risc pentru noi toți" - i-a scris senatoarea democrată Feinstein liderului republicanilor din Senat, senatorul McConnell, adăugând că acest fapt trimite un mesaj greșit poporului american. Dar McConnell, care el însuși este în vârstă de 78 de ani, a fost nemișcat de îngrijorările democraților. Medicul Capitoliului, doctorul Brian Monaghan, i-a încurajat pe senatori să poarte măști, dar nu le poate impune aceasta. El spune că nu are echipamentul necesar de a-i testa pe toți cei 100 de senatori în mai puțin de două zile. Brian Monaghan a prevenit-o pe democrata Nancy Pelosi, speakerul Camerei Reprezentanților, că ar fi o idee proastă să-i recheme la Capitoliu pe cei 435 de membri ai Camerei și personalul lor. Doamna Pelosi a extins absența până la 11 mai.
Președintele Trump, care a părăsit și el, după săptămâni în șir, Casa Albă, retrăgându-se în acest sfârşit de săptămână la reședința prezidențială de la Camp David, a atacat rapid decizia speaker-ului, sugerând că democrații se simt bine în vacanță. Lupta nu este însă numai despre calendar, ci despre mesajul pe care fiecare partid dorește să îl transmită americanilor în timpul unei crize naționale. Pentru președintele Trump și republicani, mesajul este acesta: este timpul să redeschidem economia, iar senatorii o pot dovedi reîntorcându-se la lucru. Pentru Nancy Pelosi și democrați, mesajul este: nu am depășit încă criza. În ciuda celor ce vă spune președintele, nu puteți evita realitatea pandemiei.