Senatul italian a aprobat un decret de lege privind fluxurile migratorii
Legea conţine prevederi urgente privind intrarea lucrătorilor străini în Italia, mai ales a celor sezonieri, dar şi protecţia şi asistenţa victimelor traficului de migranţi.
Articol de Radio România Actualităţi, 04 Decembrie 2024, 23:32
Senatul italian a aprobat un decret de lege privind fluxurile migratorii, care conţine prevederi urgente privind intrarea lucrătorilor străini în Italia, mai ales a celor sezonieri, dar şi protecţia şi asistenţa victimelor traficului de migranţi.
Legea intervine în contextul eforturilor tot mai intense ale Italiei de a combate migraţia ilegală, după cum explică de la Roma, Elena Postelnicu: Printre noutăţile textului din decretul-lege privind fluxurile migratorii se numără o nouă listă de ţări considerate sigure, cum ar fi Bangladesh, Egipt şi Maroc, secretizarea contractelor publice de furnizare de mijloace şi materiale pentru activităţile de control la frontieră şi de salvare pe mare. Prin urmare, se modifică normele privind intrarea şi şederea lucrătorilor străini în Italia, în special a lucrătorilor sezonieri, a îngrijitorilor şi a asistenţilor din familii. În plus, va avea loc o transferare a competenţelor privind recursurile de respingere de la secţiile de imigrare la curţile de apel. Totodată, se are în vedere şi o înăsprire a reîntregirii familiei, în contextul în care deseori extracomunitarii încearcă să-şi aducă tot mai mulţi membri din familie în Peninsulă. Senatul a votat această lege în aceeaşi zi în care procurorii generali adjuncţi ai primei secţii civile a Curţii de Casaţie au solicitat suspendarea reţinerii migranţilor în cele două centre de primire din Albania până la pronunţarea hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind chestiunea ţărilor sigure la 25 februarie 2025. La audieri a fost prezent Parchetul General reprezentând Ministerul de Interne şi chestura din Roma, care au solicitat respingerea recursurilor formulate de apărarea migranţilor. Începând cu 2025, procedurile de solicitare a permiselor de muncă şi de eliberare a permiselor de şedere în scop de muncă vor fi complet digitalizate pentru a reduce timpul de procesare şi a spori controalele. Se introduce un permis de şedere special de şase luni, care poate fi prelungit pentru victimele exploatării prin muncă, pentru a sigura securitatea lucrătorilor care cooperează cu autorităţile. Despre problema migraţiei ilegale din Italia, premierul Giorgia Meloni a discutat astăzi şi cu omologul său ungar, Viktor Orban, aflat într-o vizită de o zi la Roma.