"Semnul aservirii" nu e binevenit în Franţa
Burka, vălul integral purtat în special în Afganistan, "nu este un semn religios, este un semn de aservire, este un semn de umilire" a femeii, a afirmat preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy.
Articol de Mihaela Breazu, 23 Iunie 2009, 18:10
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat "solemn" luni cã burka nu este "binevenitã" în Franţa, în plinã dezbatere privind purtarea vãlului integral, a cãrui interdicţie prin lege nu este exclusã.
.
"Vreau sã spun solemn acest lucru. Aceasta nu va fi binevenitã pe teritoriul Republicii Franceze", a adãugat el, în cadrul primului discurs al unui preşedinte francez, din 1848, în faţa Parlamentului reunit în Congres la Versailles.
"În Franţa, religia musulmanã trebuie respectatã la fel ca alte religii", a continuat acesta.
"Problema privind burka nu este o problemã religioasã. Este o problemã a libertãţii. Este o problemã legatã de demnitatea femeii", a apreciat preşedintele.
Sarkozy s-a declarat în favoarea unei dezbateri parlamentare. "Este cea mai corectã cale, trebuie sã existe o dezbatere şi ca toate punctele de vedere sã fie exprimate", a apreciat el.
Polemica pe aceastã temã s-a intensificat în Franţa dupã ce 60 de deputaţi au semnat sãptãmâna trecutã o cerere pentru o comisie parlamentarã de anchetã privind fenomenul burka sau niqab. În opinia lor, acesta ia amploare, iar Guvernul nu a exclus redactarea unei legi în acest sens.
Aceasta creeazã divergenţe în cadrul Guvernului, susţinãtorii unei legi privind interzicerea purtãrii vãlului integral în Franţa şi cei care se tem cã o dezbatere pe o temã care vizeazã numai o minoritate infimã va duce la stigmatizarea musulmanilor şi a femeilor care poartã vãl.
În faţa unei dezbateri explozive într-o ţarã cu circa cinci milioane de musulmani, atât de o parte cât şi de cealaltã sunt numeroase voci care fac apel la prudenţã.
Franţa este singura ţarã europeanã care a interzis prin lege în 2004 purtarea vãlului la şcoalã. Aceastã lege a fost adoptatã printr-o dezbatere aprinsã. Era vorba de interzicerea în insituţiile şcolare a vãlului islamic, în timp ce burka şi niqab acoperã capul, trupul şi ascund ochii.
Purtãtorul de cuvânt al Partidului Socialist, Benoit Hamon, a apreciat cã Nicolas Sarkozy nu este cel mai bine plasat pentru a da "lecţii" de laicitate.
Acesta a amintit cã în decembrie 2007, Sarkozy a menţionat "rãdãcile creştine ale Franţei" şi a criticat caracterul prea strict al "laicitãţii franceze" transpusã într-o lege care prevede separarea bisericii de stat, care dateazã din 1905.
La 6 iunie, Sarkozy a provocat de asemenea o dezbatere susţinând în prezenţa lui Barack Obama liberatea femeilor musulmane de a purta vãl, un punct sensibil în discursul rostit de preşedintele american la Cairo.
El a amintit cã legea francezã pune condiţii pentru purtarea vãlului, în special în admninistraţie. Anturajul sãu a precizat ulterior cã "preşedintele Sarkozy este clar împotriva purtãrii vãlului la şcoalã".
"Rãmân ferm la ideea cã laicitatea nu este refuzul tuturor religiilor", a afirmat Sarkozy. "Cine poate uita cã separarea bisericii de stat s-a produs cu durere. Dar mai suntem obligaţi sã continuãm acest rãzboi care nu se mai justificã?", a conchis acesta.