Semnal de alarmă privind posturile publice de radio şi tv
Potrivit unei rezoluţii adoptate de Parlamentul European, în mai multe ţări din Uniunea Europeană posturile publice de radio şi televiziune se confruntă cu mari probleme.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 25 Noiembrie 2010, 19:34
Potrivit unei rezoluţii adoptate de Parlamentul European, în mai multe ţări din Uniunea Europeană posturile publice de radio şi televiziune se confruntă cu mari probleme, ce le pun în pericol independenţa politică, viabilitatea şi chiar baza financiară.
În astfel de condiţii, parlamentarii europeni cer statelor membre să renunţe la intervenţia politică în programele posturilor publice şi să le asigure acestora o finanţare adecvată.
Rezoluţia Palamentului European atacă relaţia dintre finanţare, influenţă politică şi politica editorială a posturilor publice de radiodifuziune şi televiziune.
Libertatea presei în statele UE ar putea fi monitorizată
Membrii Palamentului European solicită statelor membre "să-şi întrerupă intervenţiile politice legate de conţinutul programelor oferite de către serviciile de radiodifuziune publică".
În viitor, observatorul european în domeniul audiovizualului ar putea demara o serie de cercetări cu privire la modul în care statele membre au aplicat aceste standarde, iar acele ţări care nu îşi respectă angajamentele ar putea fi trase la răspundere, însă pentru a avea programe de calitate, radiourile şi televiziunile publice au nevoie de bani.
Parlamentul cere statelor membre "să asigure o finanţare adecvată, proporţională şi stabilă, apoi transparenţa structurii de proprietate a serviciilor private de radiodifuziune trebuie să fie garantată în toate statele membre, iar comisia - sunt de părere membrii Parlamentului European - ar trebui să controleze şi să susţină realizarea de progrese în acest sens.
Pe de altă parte, în condiţiile în care consumul mediatic al tinerilor este asigurat aproape exclusiv de internet, posturilor publice de radiodifuziune li se cere să propună conţinut atractiv şi de calitate on-line pentru a avea impact asupra acestora.
Deputaţii solicită măsuri ale statelor membre pentru a garanta depăşirea decalajului digital între mediu urban şi rural şi pentru a se asigura că toate persoanele din toate regiunile vor avea acces în mod egal la serviciul public de radiodifuziune.
Accesul la serviciile de radiodifuziune de cea mai înaltă calitate trebuie să fie asigurat în mod independent de capacitatea financiară a consumatorilor şi a utilizatorilor, spune Parlamentul European.