Seismul devastator din Turcia a luat viaţa a 470 de persoane
Cel mai nou bilanţ al autorităţilor din Turcia arată că seismul de 7,2 grade din sud-estul ţării a luat viaţa a 470 de persoane.
Articol de Ionuţ Dragu, 27 Octombrie 2011, 13:02
Numărul victimelor seismului care a zdruncinat duminică după-amiază provincia Van din sud-estul Turciei a crescut la cel puţin 470 de morţi şi aproximativ 1650 de răniţi, potrivit unui bilanţ furnizat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul guvernului de la Ankara şi citat de agenţiile internaţionale de presă.
Un bilanţ anterior dat publicităţii în cursul dimineţii consemna cel puţin 460 de morţi şi circa 1600 de răniţi.
Cutremurul cu magnitudinea de 7,2 grade s-a produs duminică în provincia orientală Van, distrugând mai bine de 2.000 de case în centrul administrativ al provinciei şi în oraşul Ercis, care s-a aflat aproape de epicentrul seismului.
Acţiunile de căutare ale autorităţilor sunt sprijinite de alte state, după ce Turcia a apelat la ajutor extern, deşi în prima fază a refuzat orice ofertă făcută în acest.
Guvernul turc, care a refuzat iniţial ofertele de asistenţă, a decis să accepte ajutorul din străinătate după ce serviciile de gestionare a situaţiilor de urgenţă au avertizat că sunt necesare locuinţe prefabricate pentru a-i adăposti pe sinistraţi.
Numeroşi supravieţuitori dorm în aer liber, în frig, după cutremurul cu magnitudinea 7,2 produs în provincia Van.
Israelul a oferit asistenţă imediat după seism, în pofida relaţiilor tensionate dintre cele două ţări.
Purtătorul de cuvânt al ministerului israelian de Externe, Yigal Palmor a declarat că Israelul a răspuns imediat la apelul de ajutor al Turciei prin care "ne-a cerut locuinţe mobile pentru adăpostirea sinistraţilor".
"Vom vedea rapid ce putem trimite", Yigal Palmor.
Video: Autorităţile din Turica întâmpină dificultăţi în ajutorarea celor rămaşi fără locuinţe.
Şaptesprezece camioane care transportau ajutoare au fost jefuite
Directorul organizaţiei de caritate "Semiluna Roşie", citat de AFP, a declarat că şaptesprezece camioane care transportau ajutoare în zonele afectate de seism au fost jefuite de persoane rămase necunoscute.
Ahmet Lutfi Aker a precizat că "jafuri de acest fel au avut loc după fiecare seism produs în această zonă. Şaptesprezece camioane ale noastre au fost sparte luni şi marţi", la Van şi la Ercis, principalele oraşe afectate de seism.
Calitatea slabă a construcţiilor "a contribuit la bilanţul ridicat al victimelor"
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a criticat calitatea slabă a construcţiilor din ţară, care a contribuit, în opinia sa, la bilanţul ridicat al victimelor cutremurului din weekend din Turcia.
Citat de agenţia Associated Press, Recep Tayyip Erdogan a explicat că Turcia nu a învăţat îndeajuns de mult din lecţiile cutremurelor trecute care au distrus construcţiile slabe calitativ, prinzându-i în capcană pe locuitori.
De asemenea, premierul turc a comparat acţiunile constructorilor iresponsabili cu cele ale unor criminali.
Recep Tayyip Erdogan a declarat că "betonul s-a transformat practic în nisip" după cutremurul cu magnitudinea de 7,2 grade.
Un bebeluş scos în viaţă de sub dărâmături
La aproape două zile de la cutremur, echipele de salvare din Turcia au reuşit să salveze de sub dărâmături un bebeluş de numai două săptămâni.
Potrivit posturilor de televiziune turceşti, citate de AFP, mama şi bunica copilului salvat miraculos s-ar afla şi ele în viaţă.
Imediat ce a fost scoasă de sub dărâmături, micuţa Azra Karaduman a fost înfăşurată într-o pătură şi transportată la spital în ovaţiile martorilor.
Din păcate tatăl micuţei este dat dispărut, a precizat un salvator pentru postul turc de televiziune NTV.
În prezent, echipele de intervenţie continuă căutările eventualilor supravieţuitori, în condiţiile în care se estimează că sute de persoane, poate chiar mii au fost prinse sub dărâmături.
Potrivit BBC, în următoarele zile, încă 12.000 de corturi urmează să ajungă la Van şi Ercis, cele două oraşe distruse în urma cutremurului, unde foarte mulţi oameni au dormit în ultimele două nopţi direct în stradă.
Potrivit Interfax, media de la Ankara şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la incapacitatea autorităţilor locale de a asigura sinistraţilor un minim de ajutor necesar.
De asemenea, echipele de salvare raportează o lipsă acută de echipamente grele pentru degajarea dărâmăturilor.
În noaptea de luni spre marţi, ei nu au reuşit să găsească niciun supravieţuitor sub mai bine de o sută de clădiri prăbuşite.
O replică de 5,4 grade a zguduit, marţi, sud-estul Turciei
Seismul de duminică, de 7,2 grade a fost urmat marţi de o replică seismică cu magnitudinea de 5,4.
Potrivit Observatorului Kandilli şi Institutului pentru studiul cutremurelor, citaţi de Reuters, epicentrul seismului de marţi s-a situat la Degirmenozu, între oraşele Van şi Ercis, grav afectate de mişcarea telurică de duminică.
Potrivit Direcţiei oficiale pentru situaţii de urgenţă din Turica, 2.262 de clădiri s-au prăbuşit în zona sinistrată, în principal în oraşele Ercis şi Van, capitala provinciei cu acelaşi nume, populată în majoritate de kurzi şi învecinată cu Iranul.